Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Jonge Nederlandse boer vertrekt naar Denemarken: ‘Hier is alles prima’

Peter Visser

Steeds meer Nederlandse boeren trekken naar het buitenland vanwege de strenge Nederlandse wet- en regelgeving. Een van hen is melkveehouder Olof Schonewille, die samen met zijn vriendin naar Denemarken emigreerde.

Schonewille groeide op op een boerderij, maar studeerde bedrijfskunde en werkte de afgelopen jaren in een Nederlandse fabriek, waar hij zich bezighield met het optimaliseren van productieprocessen. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon. en sinds een halfjaar staat hij tussen de koeien. In Denemarken. Het perspectief voor een jonge boer ziet er daar een stuk rooskleuriger uit dan in Nederland.

"Bedrijfsmatig is alles hier prima", zegt Schonewille over Denemarken in Stand van Nederland: Generatie Next. In Denemarken is het voor een boer eenvoudiger om uit te breiden en zo op te boksen tegen de stijgende kosten. In Nederland is dat nu vanwege de stikstofcrisis haast onmogelijk. Schonewille: "Sociaal is het wel anders. Je gaat niet meer even met je vriendengroep op zaterdag naar een restaurant toe."

De productiekosten van een pak melk zijn in Denemarken weliswaar hoger, 54 cent tegen 41 cent in Nederland, maar melk levert ook meer op: 56 cent per liter in Denemarken tegen 48 cent per liter in Nederland. Deense boeren ontvangen ook meer subsidie, maar omdat Deense melkveehouderijen bijna altijd groter zijn dan Nederlandse, kunnen boeren zoals Schonewille beter dan in Nederland een bedrijf runnen.

'Boeren gigantisch goede ondernemers'

"Ik denk dat boeren gigantisch goede ondernemers zijn die altijd heel goed op de kostprijs letten", vertelt Schonewille. "De prijs die je voor je producten vangt kun je niet veranderen, maar je kostprijs wel." Voor een boer is het daarom altijd noodzaak om de kostprijs te drukken, zegt hij. Iets wat volgens hem in Nederland amper meer te doen is.

Schonewille vindt het knap dat zijn Nederlandse collega's "ondanks de continue veranderende wet- en regelgeving een boterham kunnen verdienen". "In Nederland moet je ieder jaar investeren in iets wat alleen maar kostprijsverhogend is."

Nederland emigratieland

De situatie van de boeren leidt ertoe dat Nederland langzamerhand een emigratieland wordt voor boeren. Binnen Europa trekken Nederlandse boeren vooral naar Frankrijk, Duitsland en Denemarken. Toch wordt Schonewille ook in het buitenland niet rijk: "Ik verdien een derde van wat ik bij mijn vorige werkgever kreeg."

In deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt millennial Jill Bleiksloot hoe het is gesteld met het toekomstperspectief van de Nederlandse boer. Kijk donderdag om 21.00 uur naar NPO 2 of kijk deze aflevering of eerdere uitzendingen hier terug.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau