main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Sven op 1 - 29 augustus 2022 — 13:29

VVD houdt ChristenUnie aan asielafspraak: ‘Akkoord blijft staan’

Het asielakkoord staat aan het einde van de week — ondanks de kritiek vanuit de achterbannen van alle coalitiepartijen — nog. Daar is Kamerlid en asielwoordvoerder namens de VVD Ruben Brekelmans zeker van, zo zegt hij in Sven Op 1. “Akkoord is akkoord.”

Als fractievoorzitter Gert-Jan Segers van zijn partij de mededeling krijgt dat deze niet in zee gaat met de huidige asielplannen, lijkt Brekelmans dat “een probleem van de ChristenUnie”. En die situatie lijkt niet ondenkbaar, aangezien de top van de ChristenUnie eerder deze week een brandbrief heeft ontvangen over dit asielbeleid.

 

“Ik begrijp de frustratie hartstikke goed”, zegt Brekelmans. “Maar dit akkoord is door het kabinet gesloten, en ik heb verschillende coalitiepartijen, ook de ChristenUnie, horen zeggen dat dit een akkoord is wat zij kunnen dragen, dus ik ga ervan uit dat zij dat ook blijven doen.”

Nareizigers

De ChristenUnie is er als familiepartij vooral tegen dat de achtergebleven gezinsleden van een asielzoeker, die nareizigers worden genoemd, pas naar Nederland mogen komen als de asielzoeker die mag blijven een woning heeft. Dat terwijl er vanuit de achterban van de VVD juist een roep om strengere maatregelen klinkt.

Zelf heeft Brekelmans zijn eigen inbreng gehad bij het asielakkoord, zo vertelt hij, net als zijn collega-asielwoordvoerder bij de ChristenUnie, Don Ceder. Ook hebben ze onderling contact gehad. “Bij asiel geldt het zo dat er op allerlei niveaus en terreinen over gesproken wordt, dus we hebben als woordvoerders contact gehad, maar ook op allerlei andere plekken hebben we erover gesproken.” Volgens de VVD’er waren de twee het eens over de asielplannen.

‘Dwang definitief van tafel’

In ieder geval is dwang zoals in Tubbergen, als het aan de VVD ligt definitief verleden tijd. In de Twentse gemeente zou er een hotel verkocht worden aan het Centraal Opvang Asielzoekers (COA). Het kabinet wilde het hotel een vergunning geven om vluchtelingen op te vangen, en passeerde daarmee de gemeente. Dit zorgde voor ontzettend veel ophef in Tubbergen, en zal volgens Brekelmans in de toekomst dus niet meer voorkomen. “Dat is van tafel.”

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Kazerne Zoutkamp wordt nieuwe noodopvanglocatie asielzoekers

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer