main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 26 augustus 2022 — 23:10

Ruben Brekelmans (VVD) tevreden over asielplannen: ‘Denk dat het behoorlijk effect kan hebben’

Het kabinet is het eens over de beperking van de instroom van asielzoekers, tot tevredenheid van VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans. Maar hij houdt een slag om de arm. “Of het voldoende is moeten we nog zien”, zegt hij, al denkt hij wel dat het een behoorlijk effect gaat hebben. “Als zal blijken dat er in de komende maanden nog meer nodig is, vind ik ook dat er gekeken moet worden of er meer kan”, zo zegt hij vrijdagavond in Op1.

In de eerste plaats is Brekelmans tevreden met de plannen omdat dwangmaatregelen, zoals die in Tubbergen, hiermee van tafel zijn, legt hij uit. In de Twentse gemeente zou er een hotel verkocht worden aan het Centraal Opvang Asielzoekers (COA). Het kabinet wilde het hotel een vergunning geven om vluchtelingen op te vangen, en passeerde daarmee de gemeente. Dit zorgde voor ontzettend veel ophef in Tubbergen.

‘Dwang komt wat mij betreft niet in de wet’

“Je zag de weerstand die dat opriep, maar ook vonden heel veel lokale VVD’s dat de lokale democratie op deze manier buiten spel werd gezet”, zegt Brekelmans. “De dwang zoals we die in Tubbergen hebben gezien, dus dat een gemeente echt wordt overvallen met een asielzoekerscentrum, wat mij betreft komt dat niet in de wet.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Wat zijn de maatregelen?

De instroom van asielzoekers wordt dus ‘vertraagd’. Dit uit zich in het feit dat het moeilijker wordt voor de gezinsleden van statushouders om naar Nederland te komen. Familieleden zullen niet meer vanzelfsprekend wanneer iemand een verblijfsvergunning in Nederland krijgt, gelijk mogen nareizen. Daar zullen ze meer bewijs voor moeten leveren. Ook gaat Nederland voorlopig geen mensen meer van Turkije naar Nederland halen. In een Europese afspraak om de asielinstroom te beperken is er jaren geleden afgesproken dat Nederland elk jaar 1000 vluchtelingen uit kampen in Turkije overneemt.

Ook wil het kabinet overlastgevers aan gaan pakken. Daarvoor komt geld, en een aparte locatie, voor mensen die overlast veroorzaken en geen kans maken op asiel.

Daarnaast is besloten om nog dit jaar minimaal 15.300 statushouders in een min of meer normale woning onder te brengen. Geprobeerd wordt om zelfs 20.000 mensen onderdak te bieden. Ook zijn er beloften gedaan aan gemeenten, veiligheidsregio’s en provincies over verbeteringen in de asielketen voor de komende tijd. Verder zal het kabinet flexibeler omgaan met “de normale standaarden” voor opvanglocaties, behalve dat ze veilig en schoon moeten zijn.

‘Dit is wat er op dit moment juridisch kan’

“Concrete maatregelen”, zegt Brekelmans, die ook tijdelijk zijn. Met name de nareis-maatregel zal een groot verschil maken, denkt hij. “Dat gaat om 200 tot 300 mensen per week. Daarvoor zal gelden dat die mensen veel later zullen komen, wat in de tussentijd veel meer ruimte geeft om flexwoningen te bouwen.”

Brekelmans verwacht dat de maatregelen een behoorlijk effect gaan hebben. “Een asielstop zoals sommige partijen die schetsen, met een volledig hek om Nederland, is niet mogelijk”, legt hij uit. “Dit is wat er op dit moment juridisch kan.”

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer

Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor…

Lees meer

Oud-PVV-Kamerlid Hero Brinkman: ‘Wilders moet leren luisteren als hij premierwaardig wil zijn’

Oud-PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman zegt dat PVV-leider Geert Wilders moet leren luisteren als hij een geschikte premier wil zijn. “En als hij premierwaardig wil zijn…

Lees meer

Dagelijks leven in november 1,6 procent duurder geworden

Het dagelijks leven is in november 1,6 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer