main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 26 augustus 2022 — 23:10

Ruben Brekelmans (VVD) tevreden over asielplannen: ‘Denk dat het behoorlijk effect kan hebben’

Het kabinet is het eens over de beperking van de instroom van asielzoekers, tot tevredenheid van VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans. Maar hij houdt een slag om de arm. “Of het voldoende is moeten we nog zien”, zegt hij, al denkt hij wel dat het een behoorlijk effect gaat hebben. “Als zal blijken dat er in de komende maanden nog meer nodig is, vind ik ook dat er gekeken moet worden of er meer kan”, zo zegt hij vrijdagavond in Op1.

In de eerste plaats is Brekelmans tevreden met de plannen omdat dwangmaatregelen, zoals die in Tubbergen, hiermee van tafel zijn, legt hij uit. In de Twentse gemeente zou er een hotel verkocht worden aan het Centraal Opvang Asielzoekers (COA). Het kabinet wilde het hotel een vergunning geven om vluchtelingen op te vangen, en passeerde daarmee de gemeente. Dit zorgde voor ontzettend veel ophef in Tubbergen.

‘Dwang komt wat mij betreft niet in de wet’

“Je zag de weerstand die dat opriep, maar ook vonden heel veel lokale VVD’s dat de lokale democratie op deze manier buiten spel werd gezet”, zegt Brekelmans. “De dwang zoals we die in Tubbergen hebben gezien, dus dat een gemeente echt wordt overvallen met een asielzoekerscentrum, wat mij betreft komt dat niet in de wet.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Wat zijn de maatregelen?

De instroom van asielzoekers wordt dus ‘vertraagd’. Dit uit zich in het feit dat het moeilijker wordt voor de gezinsleden van statushouders om naar Nederland te komen. Familieleden zullen niet meer vanzelfsprekend wanneer iemand een verblijfsvergunning in Nederland krijgt, gelijk mogen nareizen. Daar zullen ze meer bewijs voor moeten leveren. Ook gaat Nederland voorlopig geen mensen meer van Turkije naar Nederland halen. In een Europese afspraak om de asielinstroom te beperken is er jaren geleden afgesproken dat Nederland elk jaar 1000 vluchtelingen uit kampen in Turkije overneemt.

Ook wil het kabinet overlastgevers aan gaan pakken. Daarvoor komt geld, en een aparte locatie, voor mensen die overlast veroorzaken en geen kans maken op asiel.

Daarnaast is besloten om nog dit jaar minimaal 15.300 statushouders in een min of meer normale woning onder te brengen. Geprobeerd wordt om zelfs 20.000 mensen onderdak te bieden. Ook zijn er beloften gedaan aan gemeenten, veiligheidsregio’s en provincies over verbeteringen in de asielketen voor de komende tijd. Verder zal het kabinet flexibeler omgaan met “de normale standaarden” voor opvanglocaties, behalve dat ze veilig en schoon moeten zijn.

‘Dit is wat er op dit moment juridisch kan’

“Concrete maatregelen”, zegt Brekelmans, die ook tijdelijk zijn. Met name de nareis-maatregel zal een groot verschil maken, denkt hij. “Dat gaat om 200 tot 300 mensen per week. Daarvoor zal gelden dat die mensen veel later zullen komen, wat in de tussentijd veel meer ruimte geeft om flexwoningen te bouwen.”

Brekelmans verwacht dat de maatregelen een behoorlijk effect gaan hebben. “Een asielstop zoals sommige partijen die schetsen, met een volledig hek om Nederland, is niet mogelijk”, legt hij uit. “Dit is wat er op dit moment juridisch kan.”

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer

Ruim 20 procent meer meldingen van oplichting begin dit jaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent meer meldingen en vragen ontvangen over fraude en oplichting….

Lees meer

Pim Fortuyn Prijs voor columnist Natascha van Weezel

Schrijver/columnist Natascha van Weezel is de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs 2024. Juryvoorzitter Simon Fortuyn heeft dat woensdag bekendgemaakt in het Haagse perscentrum Nieuwspoort….

Lees meer