main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 26 augustus 2022 — 23:10

Ruben Brekelmans (VVD) tevreden over asielplannen: ‘Denk dat het behoorlijk effect kan hebben’

Het kabinet is het eens over de beperking van de instroom van asielzoekers, tot tevredenheid van VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans. Maar hij houdt een slag om de arm. “Of het voldoende is moeten we nog zien”, zegt hij, al denkt hij wel dat het een behoorlijk effect gaat hebben. “Als zal blijken dat er in de komende maanden nog meer nodig is, vind ik ook dat er gekeken moet worden of er meer kan”, zo zegt hij vrijdagavond in Op1.

In de eerste plaats is Brekelmans tevreden met de plannen omdat dwangmaatregelen, zoals die in Tubbergen, hiermee van tafel zijn, legt hij uit. In de Twentse gemeente zou er een hotel verkocht worden aan het Centraal Opvang Asielzoekers (COA). Het kabinet wilde het hotel een vergunning geven om vluchtelingen op te vangen, en passeerde daarmee de gemeente. Dit zorgde voor ontzettend veel ophef in Tubbergen.

‘Dwang komt wat mij betreft niet in de wet’

“Je zag de weerstand die dat opriep, maar ook vonden heel veel lokale VVD’s dat de lokale democratie op deze manier buiten spel werd gezet”, zegt Brekelmans. “De dwang zoals we die in Tubbergen hebben gezien, dus dat een gemeente echt wordt overvallen met een asielzoekerscentrum, wat mij betreft komt dat niet in de wet.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Wat zijn de maatregelen?

De instroom van asielzoekers wordt dus ‘vertraagd’. Dit uit zich in het feit dat het moeilijker wordt voor de gezinsleden van statushouders om naar Nederland te komen. Familieleden zullen niet meer vanzelfsprekend wanneer iemand een verblijfsvergunning in Nederland krijgt, gelijk mogen nareizen. Daar zullen ze meer bewijs voor moeten leveren. Ook gaat Nederland voorlopig geen mensen meer van Turkije naar Nederland halen. In een Europese afspraak om de asielinstroom te beperken is er jaren geleden afgesproken dat Nederland elk jaar 1000 vluchtelingen uit kampen in Turkije overneemt.

Ook wil het kabinet overlastgevers aan gaan pakken. Daarvoor komt geld, en een aparte locatie, voor mensen die overlast veroorzaken en geen kans maken op asiel.

Daarnaast is besloten om nog dit jaar minimaal 15.300 statushouders in een min of meer normale woning onder te brengen. Geprobeerd wordt om zelfs 20.000 mensen onderdak te bieden. Ook zijn er beloften gedaan aan gemeenten, veiligheidsregio’s en provincies over verbeteringen in de asielketen voor de komende tijd. Verder zal het kabinet flexibeler omgaan met “de normale standaarden” voor opvanglocaties, behalve dat ze veilig en schoon moeten zijn.

‘Dit is wat er op dit moment juridisch kan’

“Concrete maatregelen”, zegt Brekelmans, die ook tijdelijk zijn. Met name de nareis-maatregel zal een groot verschil maken, denkt hij. “Dat gaat om 200 tot 300 mensen per week. Daarvoor zal gelden dat die mensen veel later zullen komen, wat in de tussentijd veel meer ruimte geeft om flexwoningen te bouwen.”

Brekelmans verwacht dat de maatregelen een behoorlijk effect gaan hebben. “Een asielstop zoals sommige partijen die schetsen, met een volledig hek om Nederland, is niet mogelijk”, legt hij uit. “Dit is wat er op dit moment juridisch kan.”

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer