main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 22 augustus 2022 — 12:44

VVD-prominent Wiegel: ‘Als er geen vertrouwen is binnen kabinet, dan kan je beter ophouden’

De verhoudingen binnen de coalitie zijn slecht volgens VVD-prominent Hans Wiegel. De voormalig partijleider is er niet gerust op dat het kabinet aanblijft. “Je redt het alleen als de mensen aan de top elkaar vertrouwen. Als dat er niet is kun je beter ophouden en dat betekent verkiezingen”, stelt de voormalig vicepremier. Bij nieuwe verkiezingen kan premier Rutte niet aanblijven als het aan Wiegel ligt. ”Het zou gezond zijn als Rutte er mee stopt”, aldus de voormalig vicepremier bij Sven op 1 op NPO Radio 1.

De spanningen binnen de coalitie zijn te groot stelt Wiegel. “De mensen aan de top moeten geven en nemen. Dat gebeurt nu niet.” De oud-VVD-leider zou niet in het huidige kabinet willen zitten. In zijn tijd ging heel anders vertelt de voormalig VVD-voorman. ”Ik was samen met Van Agt, we deden het met zijn tweeën dat is je taak als politicus”

Zo deed hij dat ook met zijn goede vriend en PvdA-bestuurder Bram Peper. De voormalig burgemeester van Rotterdam overleed dit weekend. Wiegel gaat zijn goede vriend Peper heel erg missen. “Hij kwam naar Friesland en ik ging naar Rotterdam. Je moet als politici op elkaar gesteld zijn, dat zie ik nu niet.”

Onrust VVD

Naast een vertrouwenscrisis in het kabinet rommelt het ook binnen de VVD zelf. Lokale VVD-politici uiten kritiek op het asielbeleid en de huisvesting van asielzoekers in gemeenten. “Als lokale politici uit het keurige en rustige VVD dit soort dingen zeggen, dan moet de top van de VVD zich sterk afvragen of ze wel goed bezig zijn”, stelt Wiegel. De oud-VVD-leider benadrukt het belang van draagvlak bij de achterban. “Zo besturen is geen besturen.”

Nu er zoveel onrust heerst binnen de VVD, vraagt Wiegel zich sterk af of premier Mark Rutte bij de volgende verkiezingen aan moet blijven. “Ik denk het niet. Het is ook wel eens gezond om het iemand anders te laten doen”, zegt Wiegel, die zelf vier keer minister is geweest.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Onenigheid binnen VVD om asielplannen: lokale fracties sturen brandbrief naar Kamer

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer