main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 augustus 2022 — 10:37

Vliegen wordt stuk duurder vanwege hoge brandstofprijzen

Vliegen wordt vanaf komende winter mede vanwege de hoge brandstofprijzen fors duurder. Dat blijkt uit een rondgang van De Telegraaf. Voorman van luchtvaartkoepel Barin Marnix Fruitema rekent op prijsstijgingen tussen de 10 en 20 procent “als gevolg van de vliegtaks, de forse verhoging van de havengelden en de duurdere kerosine.”

De havengelden op Schiphol worden met 37 verhoogd, de vliegtaks stijgt van 8 naar 24 euro. Binnen Europa stijgt de prijs daardoor mogelijk met een aantal tientjes, maar wie voor een bestemming buiten het continent kiest betaalt al snel honderden euro’s meer.

De belangrijkste oorzaak van de prijsstijgingen is de gestegen olieprijs. Die ligt op dit moment zo’n 50 procent hoger dan begin dit jaar, waardoor ook kerosine duurder is. Consumenten vliegen deze zomer nog voor gebruikelijke tarieven omdat luchtvaartmaatschappijen hun brandstof vaak een jaar van te voren tegen een vaste prijs inkopen.

‘Valt nog mee’

Corendon-topman Steven van der Heijden verwacht dat een vlucht vanaf Amsterdam naar de Canarische of Kaapverdische Eilanden deze winter bijna 100 euro duurder zal zijn dan nu. De luchtvaartmaatschappij betaalde vorige jaar rond deze periode 700 dollar per ton kerosine, maar inmiddels ligt de inkoopprijs op 1100 dollar.

“Gelukkig zien we nu een iets dalende tendens omdat de olieprijs daalt. Het valt daardoor nog mee”, aldus Van der Heijden over de prijsstijgingen. Hij verwacht dat volgende zomer vliegtickets 50 tot 60 euro duurder zijn dan nu.

LEES OOK: Schiphol druk met verwerken schadeclaims: ‘Er is animo voor’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: defensieminister Ruben Brekelmans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
  • Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) over Nederlandse drones voor Oekraïne
  • Voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk maakt zich zorgen over fusiepartij GroenLinks/PvdA
  • NSC-Kamerlid Merlien Welzijn en Arno Visser van Bouwend Nederland over de wooncrisis
  • Amerika-correspondent Michiel Vos over de jonge jaren van Donald Trump

Luister nu de aflevering terug als podcast!

Thuiszorghulp beroofde Sophie’s dementerende moeder van sieraden: ‘Het bloed zonk weg uit mijn hoofd’

Thuiszorgmedewerker Sharda N. moest onlangs voor de rechter verschijnen omdat zij meerdere cliënten had beroofd. Eén van van die cliënten was de inmiddels overleden moeder…

Lees meer

Lachgasgebruik onder volwassen afgenomen

Het gebruik van lachgas is het afgelopen jaar opnieuw gedaald, meldt het Trimbos-instituut op basis van de uitkomsten van de jaarlijkse gezondheidsenquête die het uitvoert…

Lees meer

Veldkamp: EU legt Iran extra sancties op

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn maandag akkoord gegaan met extra sancties voor Iran. Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp had de sancties al aangekondigd…

Lees meer

Gelderse coalitie wil nu tempo maken met doortrekken A15 naar A12

Nu de Raad van State na een jarenlange juridische procedure toestemming heeft gegeven, moet de snelweg A15 “zo snel mogelijk” worden doorgetrokken naar de A12….

Lees meer

Verdachte moord Gino: jongen gedood om hem tot zwijgen te brengen

Donny M., verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 9-jarige Gino van der Straeten, heeft maandag bij de rechtbank in Maastricht verklaard dat…

Lees meer

BBB: kabinetsstandpunt NAVO-toetreding Oekraïne ‘veel te voorbarig’

Het is “niet oké” om vooruit te lopen op een NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, zegt Henk Vermeer, buitenlandwoordvoerder van BBB, in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Steeds meer Nederlanders doen het, is sparen op een buitenlandse rekening voordeliger?

Deze week maakt de Europese Centrale Bank (ECB) naar alle verwachting bekend dat de rentestand daalt met 0,25 procent. Dat betekent dat mogelijk nog meer…

Lees meer