Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Nederlandse arbeidsmarkt in de problemen? Werkloosheid nam in juli verder toe

De werkloosheid is in juli 2022 verder opgelopen tot 353.000, dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. De afgelopen drie maanden steeg het aantal werklozen met 12.000 per maand. Dat kwam omdat mensen hun baan verloren, maar ook doordat niet-werkenden een zoektocht naar een baan begonnen of bleven voorzetten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van nieuwe cijfers over de beroepsbevolking.

De beroepsbevolking bestaat uit mensen tussen 15 en 75 jaar die betaald werk hebben (werkzame beroepsbevolking) of recent naar betaald werk hebben gezocht en direct inzetbaar zijn (werkloze beroepsbevolking). In juli hadden 3,7 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,3 miljoen mensen die recent niet hebben gezocht naar een baan en derhalve ook niet direct beschikbaar waren. Deze groep valt niet onder de beroepsbevolking. Het gaat hier vooral om gepensioneerden of om personen die arbeidsongeschikt zijn of wegens ziekte niet aan de bak kunnen. Deze niet-beroepsbevolking is de laatste drie maanden per maand met 6.000 afgenomen naar het laagste aantal sinds juni 2009.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bron CBS

Werkloosheidspercentage en WW

Het werkloosheidspercentage van 3,6 is weer op het niveau van begin dit jaar. In april 2022 dat met 3,2 nog erg laag (het laagste per maand sinds 2003). Sindsdien is het percentage dus weer opgelopen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bron CBS

Waar het werkloosheidspercentage toenam in juli 2022, nam het aantal door UWV verstrekte WW-uitkeringen af: 4.000 minder dan een maand eerder. Dat is een afname van 2,5 procent. Er werden 18.000 nieuwe WW-uitkeringen verstrekt en 22.000 zijn beëindigd.

In vrijwel alle sectoren nam het aantal lopende WW-uitkeringen de vorige maand af. Behalve in het onderwijs, daar was een toename te zien van 9,8 procent. Dat is echter geen vreemde ontwikkeling. Die stijging heeft namelijk te maken met de zomermaanden, waarin veel tijdelijke arbeidscontracten aflopen aan het einde van het schooljaar. In de horeca en catering en in de bouw was de grootste afname WW-uitkeringen waargenomen: respectievelijk 9,0 en 8,4 procent.

Arbeidsposities

Dat het aantal werklozen met 37.000 is gestegen in het laatste kwartaal, heeft onder meer te maken met de stroming tussen de werkzame, werkloze en niet-beroepsbevolking. Werkloosheid wil niet zeggen dat het alleen maar om mensen gaat die hun baan verloren zijn. De toename van werkloosheid kan ook veroorzaakt worden door mensen die toetreden tot de beroepsbevolking, waar zij eerder niet tot behoorden. Zodra zij naar werk zoeken en tevens beschikbaar zijn, behoren zij tot de groep werklozen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bron CBS

Vaak zorgt de instroom vanuit de niet-beroepsbevolking grotendeels voor de toename van de werkloosheid. In juni en juli nam echter ook de toestroom vanuit werkenden toe. Andersom, van werkloos naar werkend, was daarentegen minder groot. De uitstroom van werkloos naar werk is met 20.000 dit jaar niet eerder zo laag geweest.

Het afgelopen kwartaal was de stroom vanuit de niet-beroepsbevolking naar werkloosheid met 57.000 het grootst van dit jaar. Het zorgde voor 37.000 werklozen sinds april. Omdat de uitstroom naar werk is afgenomen en de instroom vanuit de niet-beroepsbevolking is toegenomen, groeide de werkloosheid van 316.000 in april naar 353.000 in juli.

LEES OOK: Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau