main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Stand van Nederland - 16 augustus 2022 — 11:17

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft de sector te danken aan de prijsstingingen. Het volume, de omzet gecorrigeerd voor de prijsstijgingen, nam daarentegen met 3 procent af. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In het eerste kwartaal van 2022 was het verschil in omzet met het eerste kwartaal van 2021 nog een stuk hoger, met 13,6 procent. Het volume steeg eerder dit jaar nog met 9,2 procent, ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bron CBS

Foodsector en non-foodsector

In de foodsector maken bedrijven meer omzet (bijna 3 procent) in het tweede kwartaal, hoewel de volumes daalden (ruim vijf procent). Dat is voornamelijk te zien bij supermarkten, of speciaalzaken zoals slagerijen en kaaswinkels. De hogere omzet, maar lager volume – ten opzichte van een jaar eerder – is te verklaren met de inflatie.

Niet alleen de foodsector zette meer om dan in het tweede kwartaal van 2021. Ook de non-foodsector deelt hierin mee, met 6 procent omzetstijging. De non-foodsector heeft echter niet te maken met een dalend volume. Die was ongeveer hetzelfde als een jaar geleden.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bron CBS

Er zijn wel grote verschillen te zien tussen de branches uit de non-foodsector. Kleding- en schoenwinkels zagen de omzet met grote cijfers omhoogschieten, terwijl meubelzaken, doe-het-zelfwinkels, elektronicawinkels en witgoedwinkels mindere cijfers kunnen overleggen, in vergelijking met een jaar eerder. De volumes in deze branches daalden flink: met 9 tot 13 procent.

Onlinewinkels

Winkels die hun goederen online verkopen hebben een zwaar kwartaal achter de rug in vergelijking met vorig jaar. De omzet lag maar liefst 10 procent lager. Er zijn kleine verschillen op te merken in de online detailhandel. Zaken, waarvan de verkoop via internet een nevenactiviteit is (ook wel multichannelers genoemd), hadden 11 procent minder hoge omzet. Bij winkels die puur op online inzetten (webwinkels) hadden 9 procent minder omzet in het tweede kwartaal van 2022.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bron CBS

Faillissementen en personeel

Het tweede kwartaal van 2022 kende meer faillissementen dan het tweede kwartaal van 2021. Het gaat om totaal 46 bedrijven die failliet zijn verklaard. Dat is een toename van 21 procent. Het aantal faillissementen in de detailhandel is wel lager dan in de periode voor de coronapandemie.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bron CBS

Een reden achter het faillissement, of achter belemmering van bedrijfsuitvoering, ligt voor 41 procent van de ondernemers in de detailhandel aan het personeelstekort. Dat laten zij aan het begin van het derde kwartaal van 2022 weten. Dat is een lichte stijging ten opzichte van een kwartaal eerder. Toen gaf 39 procent van de detailhandelaren aan met dit probleem te kampen. Dat is maar een lichte stijging, maar vanaf het begin van 2022 is dit percentage intussen verdubbeld.

Verwachting verkoopprijzen

De meerderheid van de ondernemers in de detailhandel (53 procent) verwacht dat de verkoopprijzen voor het derde kwartaal zullen stijgen. Slechts één procent verwacht een prijsafname.

De meeste ondernemers zijn niet positief ingesteld als het gaat om de ontwikkeling van het economisch klimaat. Per saldo verwacht 15 procent een verslechtering in de komende drie maanden. Daarmee is het pessimisme rond het economisch klimaat erger geworden dan in de voorgaande acht kwartalen.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Ondernemersvertrouwen daalt: vooral pessimisme in horecasector

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier