Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Bedrijfsopheffingen rijzen de pan uit: 76 duizend ondernemers stoppen ermee

Het aantal bedrijfsopheffingen in het eerste halfjaar van 2022 bedraagt maar liefst 76.000. Dat is een forse toename in vergelijking met een jaar eerder, toen het in 2021 in dezelfde periode om 52.000 bedrijfsopheffing ging. Niet eerder lag dit cijfer zo hoog sinds de start van de meetmethode in 2007, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal faillissementen nam toe in vergelijking met het eerste halfjaar van 2021, maar dat totaalcijfer blijft nog altijd historisch laag.

Vooral bedrijven waar slechts één persoon werkzaam is heeft de bijl erbij neergegooid en wacht faillissement niet af. Zij maken 84% (64.000) uit van het totaal aantal bedrijfsopheffingen in het eerste halfjaar van 2022. Een jaar eerder ging het bij dezelfde groep om 44.000 bedrijfsopheffingen. 12.000 bedrijven waar twee of meer personen werkzaam zijn hebben tevens een bedrijfsopheffing doorgevoerd. Een jaar eerder was dit aantal 8.000.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bron CBS

Webwinkels

Van het type bedrijven dat de werkzaamheden hebben opgegeven, zijn webwinkels de absolute lijstaanvoerder. In totaal zijn er 6785 webwinkels opgeheven. Van webwinkels zijn het vooral de bedrijven die kleding aanbieding het meest opgeheven (bijna 1700). Gevolgd door huis- en tuinartikelen (1185) en een algemeen assortiment (1180). Een jaar eerder stopten 4420 webwinkels ermee.

Ook veel organisatieadviesbureaus hebben het bedrijf opgeheven, ruim 5000. Het aantal financiële holdings dat de werkzaamheden is gestopt is in vergelijking met vorig jaar verdubbeld, naar ruim 3000. In de horeca werden 1160 restaurants opgeheven.

Opvallend is dat het vooral gaat om jonge bedrijven, die nog geen 10 jaar actief waren. Zij bedragen drie kwart van alle opheffingen. Ruim een derde van de bedrijfsopheffing was slechts 3 jaar of korter actief.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bron CBS

Minder eenmanszaken failliet

Nog geen duizend (961) bedrijven, instellingen en eenmanszaken zijn in de eerste zes maanden van 2022 failliet verklaard. Het is weliswaar een kleine stijging in vergelijking met een jaar eerder, maar het totaal aantal faillissementen ligt nog altijd vrij laag.

De trend van failliet verklaarde eenmanszaken daalt al sinds 2019. In het eerste halfjaar van 2022 maakte deze groep 14 procent deel uit van het totaal, met 139 eenmanszaken. In 2021 in dezelfde periode was dat nog 17 procent. De meeste eenmanszaken die failliet waren verklaard waren ongeveer vijf jaar oud. Andere bedrijven of instellingen die ook failliet zijn verklaard waren gemiddeld acht jaar oud.

Bron CBS

LEES OOK: Inflatie zit niet iedereen dwars: moederbedrijf Albert Heijn boekt grote winst


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau