main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Stand van Nederland - 4 augustus 2022 — 10:46

Inflatie stijgt naar ongekende hoogte van 10,3 procent

De inflatie is in juli gestegen naar 10,3 procent. De prijsstijging van consumentengoederen en -diensten is voor het eerst sinds september 1975 boven de 10 procent uitgekomen. Deze ontwikkeling heeft voornamelijk te maken met de prijsstijging van energie en woninghuren. Dat meld het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De inflatie in juni was 8,6 procent.

De gemeten inflatie door het CBS wordt altijd vergeleken met dezelfde maand in het voorgaande jaar. De inflatie van 10,3 procent van juli 2022 houdt in dat prijzen van bijvoorbeeld consumentengoederen – zoals boodschappen – met 10,3 procent zijn gestegen ten opzichte van juli 2021. De 10,3 procent inflatie in juli 2022 komt dus niet bovenop de inflatie van 8,6 procent van juni 2022.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De consumentenprijsindex geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dit gemiddeld wordt aangeschaft door de Nederlandse huishoudens

Prijs energie omhoog

Het prijskaartje dat aan energie – denk aan elektriciteit, gas en stadsverwarming – hangt wordt steeds hoger en dat zorgt voor een toename van de inflatie. Energie was in juli 2022 maar liefst 108 procent duurder dan in juli 2021. In juni van dit jaar bedroeg die prijsstijging nog 84 procent. Het CBS berekent de prijsontwikkeling van energie op basis van nieuwe contracten.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Ondanks het feit dat het kabinet besloot om vanaf 1 juli de btw op energie tijdelijk te verlagen van 21 naar 9 procent, is de prijs voor energie nog altijd erg hoog. De btw-verlaging duurt tot eind van dit jaar.

Voedingsmiddelen en woninghuren

Wie zijn boodschappenmandje vorige maand volgooide, zal aan de kassa een flink hogere rekening hebben gekregen. Voeding was in juli 2022 maar liefst 12,3 procent duurder dan in juli 2021. De inflatie voor voeding is dus nog verder gestegen. In juni was de prijsstijging namelijk 11,2 procent. Vooral graanproducten, zuivelproducten, suiker en zoetwaren (zoals ijs), hadden het grootste aandeel in deze prijsontwikkeling.

Naast de prijsontwikkeling in energie en voedingsmiddelen speelt ook woninghuren een grote rol in de inflatie. Woninghuren is met 3 procent gestegen, in vergelijking met vorig jaar. Dat is een veel grotere stijging dan in juli 2021. Toen kwam de toename uit op 0,8 procent. De volgende producten en diensten dragen ook bij aan een opwaarts effect op de inflatie: pakketreizen en kosten van bankdiensten.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Motorbrandstoffen hadden echter weer een drukkend effect op de inflatie. De prijs voor motorbrandstof was in juli 2022 weliswaar 25 procent duurder dan in juli 2022, maar in juni was de prijsstijging op jaarbasis nog 35 procent. Vorige maand kostte een liter Euro 95 aan de pomp gemiddeld 2,21 euro. Een maand eerder lag het gemiddelde op 2,35 euro. Diesel is in juli, ten opzichte van juni, ook goedkoper geworden. Het prijsgemiddelde daalde van 2,14 euro per liter naar 2,07 euro.

Schrijf je nu gratis in

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: ‘Inflatie niet bij te benen voor pensioenfondsen’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in