main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Stand van Nederland - 4 augustus 2022 — 10:46

Inflatie stijgt naar ongekende hoogte van 10,3 procent

De inflatie is in juli gestegen naar 10,3 procent. De prijsstijging van consumentengoederen en -diensten is voor het eerst sinds september 1975 boven de 10 procent uitgekomen. Deze ontwikkeling heeft voornamelijk te maken met de prijsstijging van energie en woninghuren. Dat meld het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De inflatie in juni was 8,6 procent.

De gemeten inflatie door het CBS wordt altijd vergeleken met dezelfde maand in het voorgaande jaar. De inflatie van 10,3 procent van juli 2022 houdt in dat prijzen van bijvoorbeeld consumentengoederen – zoals boodschappen – met 10,3 procent zijn gestegen ten opzichte van juli 2021. De 10,3 procent inflatie in juli 2022 komt dus niet bovenop de inflatie van 8,6 procent van juni 2022.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De consumentenprijsindex geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dit gemiddeld wordt aangeschaft door de Nederlandse huishoudens

Prijs energie omhoog

Het prijskaartje dat aan energie – denk aan elektriciteit, gas en stadsverwarming – hangt wordt steeds hoger en dat zorgt voor een toename van de inflatie. Energie was in juli 2022 maar liefst 108 procent duurder dan in juli 2021. In juni van dit jaar bedroeg die prijsstijging nog 84 procent. Het CBS berekent de prijsontwikkeling van energie op basis van nieuwe contracten.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Ondanks het feit dat het kabinet besloot om vanaf 1 juli de btw op energie tijdelijk te verlagen van 21 naar 9 procent, is de prijs voor energie nog altijd erg hoog. De btw-verlaging duurt tot eind van dit jaar.

Voedingsmiddelen en woninghuren

Wie zijn boodschappenmandje vorige maand volgooide, zal aan de kassa een flink hogere rekening hebben gekregen. Voeding was in juli 2022 maar liefst 12,3 procent duurder dan in juli 2021. De inflatie voor voeding is dus nog verder gestegen. In juni was de prijsstijging namelijk 11,2 procent. Vooral graanproducten, zuivelproducten, suiker en zoetwaren (zoals ijs), hadden het grootste aandeel in deze prijsontwikkeling.

Naast de prijsontwikkeling in energie en voedingsmiddelen speelt ook woninghuren een grote rol in de inflatie. Woninghuren is met 3 procent gestegen, in vergelijking met vorig jaar. Dat is een veel grotere stijging dan in juli 2021. Toen kwam de toename uit op 0,8 procent. De volgende producten en diensten dragen ook bij aan een opwaarts effect op de inflatie: pakketreizen en kosten van bankdiensten.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Motorbrandstoffen hadden echter weer een drukkend effect op de inflatie. De prijs voor motorbrandstof was in juli 2022 weliswaar 25 procent duurder dan in juli 2022, maar in juni was de prijsstijging op jaarbasis nog 35 procent. Vorige maand kostte een liter Euro 95 aan de pomp gemiddeld 2,21 euro. Een maand eerder lag het gemiddelde op 2,35 euro. Diesel is in juli, ten opzichte van juni, ook goedkoper geworden. Het prijsgemiddelde daalde van 2,14 euro per liter naar 2,07 euro.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: ‘Inflatie niet bij te benen voor pensioenfondsen’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Kamermeerderheid omarmt mestplannen Adema

De kabinetsplannen om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. In elk geval NSC, GroenLinks-PvdA, VVD,…

Lees meer

RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget…

Lees meer

Privacywaakhond bezorgd over gebruik bodycam in supermarkt

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt het “zorgelijk” dat supermarktketen Dirk van den Broek personeel gaat voorzien van bodycams. De privacywaakhond gaat het bedrijf daarom snel…

Lees meer

Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van…

Lees meer

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer