Tropische hitte in aantocht: zo hou je je huis koel
Nederland krijgt deze week te maken met tropische temperaturen, tot lokaal wel 34 graden. Om deze snikhete en warme dagen door te komen heeft Weeronline enkele tips om je huis goed koel te houden. De weersvoorspellingen van deze week vind je hier.
Wie in een nieuwbouwhuis woont heeft geluk, want dat soort huizen zijn meestal wel goed geïsoleerd en derhalve ook bestand tegen de hitte. Al geldt ook voor nieuwbouwhuizen dat zodra de warmte de woning binnenkomt het lastig is om deze er weer uit te krijgen. Voor bewoners van oudere panden wordt het al helemaal een uitdaging om het huis koel te houden. Hieronder staan enkele tips om de warmte zo goed mogelijk buiten de deur te houden.
Zonneschermen omlaag, gordijnen dicht
De eerste tip van Weeronline zijn zonneschermen. Die zijn erg effectief om het huis goed koel te houden. Omdat zonneschermen zich aan de buiten kant van het huis bevinden, houden zij de eerste zonnestralen al tegen. Doe deze overdag omlaag.
Vervolgens is het handig om ook de gordijnen te sluiten. Hoewel de warmte dan wel door de ramen zich richting de woning baant, blijft de de hitte grotendeels hangen tussen het gordijn en het raam. Een woning wordt hoe dan ook minder opgewarmd met gesloten gordijnen.
Sluit ramen en deuren op juiste moment
Als het buiten warmer is dan binnen, is het een goed idee om alle deuren en ramen te sluiten. Op hete dagen is dit soms al om 10 uur in de ochtend. Het is het beste om gedurende de dag zowel ramen als deuren gesloten te houden. Om die manier krijgt de warme buitenlucht moeilijker de kans het huis binnen te dringen.
Laat je ook niet vergissen door een briesje. Die kan buiten lekker aanvoelen, maar in werkelijkheid is het buiten alsnog warmer dan binnen. Gooi dus niet het raam open als het buiten een beetje waait, aangezien de warme lucht de temperatuur in het huis kan doen stijgen.
Aan het eind van de middag en tegen het begin van de avond is de temperatuur vaak het hoogste. Noodzaak is om dan juist alles potdicht te houden. Het koelt 's avond vaak in een traag tempo af, waardoor de temperatuur buiten hoger blijft dan binnen.
Na zonsondergang zal de temperatuur buiten geleidelijk dalen en is het koel genoeg om je woning weer lekker door te luchten. Om voor wat koele lucht door je huis te zorgen is het dus slim om pas laat in de avond en 's nachts deuren en ramen tegen elkaar open te zetten. Aan het eind van de nacht is de temperatuur op zijn laagste. Tot de vroege ochtend kun je dus prima alle ramen en deuren opengooien voor wat frisse lucht.
Houd de lucht binnen droog: hang de was buiten op
Luchtvochtigheid. Het speelt een sleutelrol in hoe warm het in huis aanvoelt. Bij droge lucht in huis is de hitte beter te verteren dan wanneer het vochtig is. Hang daarom de was tijdens hete dagen niet binnen op, want dat veroorzaakt meer luchtvochtigheid doordat het vocht uit je was verdampt. De was droogt weliswaar, maar binnen voelt het dan een stuk warmer en klammer aan. Geen mogelijkheid om de was buiten op te hangen? Wacht dan even tot de warmste dagen voorbij zijn.
Vermijd ook het gebruik van een droger of oven. Dit soort grote apparaten warmen bij gebruik je huis nog meer op. Let er ook goed op dat de afzuigkap aanstaat tijdens het koken. Die zorgt ervoor dat de waterdamp goed naar buiten geleid kan worden.
Na de hittegolf ramen open
Soms kan de hitte voorbij zijn, maar is het binnen nog altijd tropisch warm. In dat geval kun je een aantal deuren en ramen tegen elkaar open zetten, zodat het goed kan doortochten. Welke ramen je dan open moet zetten hangt weer af van de windrichting. Bijvoorbeeld: als je een raam op het westen en op het oosten hebt, dan is het verstandig deze allebei open te zetten als er sprake is van een wind die westelijk is. Zo creëer je een goede luchtstroom door je huis.
In dit geval moet je natuurlijk geluk hebben dat je ramen hebt op de juiste plek. Is dit niet het geval? Geen zorgen. Zet dan twee rampen open en zet voor een raam een ventilator en richt die naar buiten. Op die manier wordt warme lucht de woning uit geblazen en komt er via het andere raam koele lucht naar binnen.
LEES OOK: Eerste hittegolf in twee jaar is komende week in aantocht