main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
7 augustus 2022 — 15:17

Vier schepen met agrarische producten vertrokken uit Oekraïne

Een karavaan van vier vrachtschepen vol met graan en andere agrarische producten uit Oekraïne is zondagochtend vertrokken uit de havens van Tsjornomorsk en Odessa. Het gaat om de schepen Mustafa Necati, Star Helena, Glory en Riva Wind.

De Glory heeft 66.000 ton mais aan boord en vaart richting Istanbul. De Riva Wind gaat met 44.000 ton mais naar het Turkse Iskenderun. De Star Helena heeft 45.000 ton meel voor China en de Mustafa Necati vervoert 6000 ton zonnebloemolie richting Italië.

De schepen kwamen zaterdag aan en kunnen de goederen vervoeren vanwege de graandeal die eerder werd gesloten door Oekraïne, Rusland, Turkije en de Verenigde Naties. Sinds afgelopen maandag hebben daardoor in totaal acht grote bulkschepen beladen met graan Oekraïense havens kunnen verlaten op weg naar de Bosporus en de wereldmarkten.

Vrachtschepen

Minister van Infrastructuur Aleksandr Koebrakov zei dat het de bedoeling is dat over twee weken minstens drie tot vijf schepen per dag de Oekraïense havens aandoen. Op den duur zou per maand 3 miljoen ton graan geëxporteerd moeten worden vanuit de havens aan de Zwarte Zee. Ongeveer 20 miljoen ton graan van de oogst van vorig jaar is nog in het land.

Alle schepen moeten volgens de afspraken door een gezamenlijk team van de vier deelnemers aan het akkoord (Oekraïne, Rusland, Turkije en de VN) worden geïnspecteerd. Er mogen geen zaken aan boord zijn waarover geen akkoord is. Dat geldt voor vrachtschepen uit Oekraïne en voor schepen richting Oekraïne. De inspectie vindt plaats aan de noordelijke ingang van de zeestraat Bosporus. In Istanbul is het coördinatiecentrum gevestigd voor de uitvoering van de akkoorden.

LEES OOK: Jonge Nederlander plotseling overleden tijdens wandeling op vakantie in Italië

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer

Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren…

Lees meer

Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van…

Lees meer