Waarom zijn er dit jaar zoveel wespen in Nederland?
Ons land kan nog meer wespen verwachten, zegt bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University, en het zijn er op dit moment al "heel erg veel". Daarmee baseert de bioloog zich op meldingen over wespennesten bij bestrijdingsdiensten, die soms zeggen dat ze het in 20 jaar niet zo druk hebben meegemaakt, en op eigen waarnemingen. Eén leverancier van bestrijdingsmiddelen moest zelfs al nee verkopen. Maar hoe kan het dat er zoveel wespen zijn?
Jaren met veel en weinig wespen wisselen elkaar af, en dat komt onder meer doordat er in een jaar met veel wespen er minder voedsel is voor de insecten. "Daardoor is de conditie van de nieuwe koninginnen minder goed en treden er meer ziektes op."
Als de conditie van een wespenkoningin wel goed is, kan het hard gaan: "Een wespenkoningin is in staat om rond de 300 eitjes per dag te leggen als het nest in maximale ontwikkeling is. Een eitje komt na ongeveer vijf dagen uit. Het aantal koninginnen dat door een nest wordt groot gebracht varieert tussen de 750 in een klein nest tot wel 2000 in een groot wespennest."
Vorig jaar waren er niet zoveel wespen, dus dat het er nu een heleboel worden, is niet verbazend. Een andere oorzaak is ook de temperatuur. Uit een Engelse studie bleek dat hoe hoger de temperatuur in de winter en het voorjaar is, hoe hoger het aantal gewone wespen zal zijn, aldus Van Vliet. "En de afgelopen wintertemperatuur staat met 5,7 graden op de zesde plaats van warmste winters sinds 1901. Het voorjaar is met 10,2 graden uitgekomen op de zeventiende plaats."
Moet je een wespennest niet gewoon laten hangen?
Van Vliet waarschuwt ervoor om na het aantreffen van een wespennest goed te bedenken of het wel écht nodig is om deze te (laten) verwijderen. Wespen zijn namelijk wel degelijk regens goed voor: zo verminderen ze de overlast van andere insecten, vooral van vliegen, aanzienlijk. Ook oorwurmen en steekmuggen worden door de wespen opgegeten.
Je kunt wespen wegjagen met scherpe geuren (kruidnagel, lavendel), want daar houden ze niet van. Wat je vooral niet moet doen, zegt Van Vliet, is een wespenval vlak bij je deur of op je terrasje ophangen. "Uit experimenteel onderzoek blijkt dat wespen sneller op objecten afvliegen als ze meer wespen zien rondom zo’n object. Zelfs namaakwespen hebben hetzelfde effect."
LEES OOK: Man wordt gestoken door hoornaar, traumahelikopter opgeroepen