main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 4 augustus 2022 — 13:19

OM-topman Van der Burg: ‘Onrust kan uitbreken als gesprek tussen kabinet en LTO over stikstofaanpak niets oplevert’

Als het gesprek tussen het kabinet en de LTO over de stikstofaanpak niets oplevert, zou OM-baas Gerrit van der Burg zich goed kunnen voorstellen dat er nieuwe onrusten uitbreken. “De uitkomst van het gesprek is heel belangrijk voor ons werk. Als er iets uit het gesprek komt wat tot grote ontevredenheid leidt bij de boeren, dan staat dit garant voor nieuwe problematiek”, legt Van der Burg uit bij het NPO Radio 1-programma Sven op 1: Zomereditie.

Volgens de bestuursman lost het strafrecht geen maatschappelijke problemen op. Hij wijst naar de hoofdrolspelers in deze door hemzelf benoemde maatschappelijke kwestie. “Kabinet, boeren, los dit op”, klinkt de oproep van Van der Burg.

Ontevredenheid samenleving

“Het borrelt in de samenleving”, zegt de voorzitter van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie. Van der Burg doelt op de toenemende ontevredenheid in de Nederlandse samenleving. “Het is een mengelmoes van sentimenten die elkaar versterken: corona-ontevredenheid, overheid-ontevredenheid.”

Dit uit zich bijvoorbeeld in het toenemende aantal zaken van opruiing. “Dat zagen wij 5 jaar geleden veel minder.”

‘Veelkoppig monster’

“Ondermijning is een veelkoppig monster”, aldus van der Burg. Hij legt uit: “Het gaat om intimiderende machtsposities die worden bereikt in samenwerking met instituties uit de bovenwereld.”

Als voorbeeld noemt hij boeren die in financiële problemen verkeren en zich genoodzaakt zien hun loodsen te verhuren. “Dat gaat zo subtiel en genuanceerd”, gaat de OM-baas verder. “Als je eenmaal in de greep van de georganiseerde misdaad zit, dan kom je er eigenlijk niet meer uit.”

Controle fruitcontainers

In Rotterdamse haven komen ladingen drugs binnen, via bijvoorbeeld fruitcontainers. Controle en toezicht is daarom extra belangrijk volgens Van der Burg “om de gelegenheid te krijgen van datgene wat er binnenkomt ook de keel dicht te knijpen”.

Daarom begrijpt Van der Burg het pleidooi voor 100% controle op bijvoorbeeld fruitcontainers. De vraag is echter of dit, ook economisch gezien, allemaal gaat lukken. Want er zijn meerdere partijen, naast het OM, die hier invloed op kunnen hebben. “Het is een offensief dat je samen meerjarig moet volhouden. De dichtheid van controles vormen daar ook een belangrijk onderdeel in. Dus die toezichthouders moeten echt een grote volwassen plek in die hele aanpak.”

Schrijf je nu gratis in

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Boerenorganisaties geen vertrouwen in gesprek met Remkes: ‘Door regering geregisseerd’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in