main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Johan Remkes
4 augustus 2022 — 09:07

Boerenorganisaties geen vertrouwen in gesprek met Remkes: ‘Door regering geregisseerd’

De verschillende boerenorganisaties, waaronder Agractie en Farmers Defence Force (FDF), zeggen dat ze geen vertrouwen hebben in het “door de regering geregisseerde overleg” met stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Toch gaat LTO Nederland vrijdag namens hen met Remkes praten, als vertegenwoordiging van de gezamenlijke boerenclubs. “De uitkomsten van het overleg worden teruggekoppeld, besproken en verdere stappen worden afgestemd”, laten de organisaties weten.

Het standpunt is het resultaat van een vooroverleg dat de boerenactieclubs woensdagavond hadden in een hotel in Nijkerk. Het was een “goed overleg”, zeggen ze: “Op de inhoud zitten we op één lijn. Dat betekent dat we samen optrekken.”

Aan tafel zaten Agractie, Dutch Dairymen Board, Farmers Defence Force, LTO Nederland, Nederlandse Akkerbouw Vakbond, Nederlandse Melkveehouderij Vakbond, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders en Producenten Organisatie Varkenshouderij.

Eis aan kabinet

Volgens een woordvoerder van LTO Nederland zal in het overleg met Remkes dezelfde eis op tafel liggen die al eerder is geformuleerd: dat het kabinet zijn stikstofplannen moet aanpassen. Behalve Remkes schuiven ook premier Mark Rutte, stikstofminister Christianne van der Wal en landbouwminister Henk Staghouwer hierbij aan. Waar het gesprek gaat plaatsvinden is nog niet bekend.

De boerenactiegroepen gingen woensdagavond met elkaar om de tafel om samen op één lijn te komen. Het boerenoverleg volgde na korte onenigheid vorige week toen LTO Nederland toezegde het verkennend gesprek met het kabinet over het stikstofbeleid bij te wonen. Dat liet voorman Sjaak van der Tak vorige week al weten bij Op1. “Dit kan ook een kans beteken”, gaf hij toen aan.

Tekst gaat verder onder video

Daar was FDF verontwaardigd over. De lucht tussen de FDF-voorzitter en LTO-voorzitter Van der Tak was voorafgaand aan het overleg al geklaard. Tijdens het boerenoverleg moest het onder meer gaan over de vraag of meer boerenactiegroepen aansluiten bij het gesprek met Remkes en het kabinet.

LTO zal het gesprek vrijdag uiteindelijk terugkoppelen aan FDF en de andere boerenorganisaties. Pas daarna wil FDF-voorzitter Mark van den Oever kijken wat zijn organisatie gaat doen. “Alle opties liggen op tafel”, zegt hij daarover. Ook boerenacties de komende tijd sluit hij niet uit. “Boeren zitten op het puntje van hun stoel.”

Schrijf je nu gratis in

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Boerenactiegroepen met elkaar in gesprek om op één lijn te komen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven…

Lees meer

Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de ‘coronapil’ Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in