Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Nederland staat aan vooravond van een nationaal watertekort: beperkingen verwacht

Redactie

Lees hier de laatste update van dit artikel.

Op korte termijn moeten extra maatregelen worden getroffen om ervoor te zorgen dat er voldoende water uit de kraan blijft stromen bij burgers. Daarvoor waarschuwen Haagse bronnen en experts in De Telegraaf. Vandaag komt er een crisisteam bijeen met deskundigen om over de waterschaarste te praten.

Dit team bestaat uit onder andere het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, drinkwaterbedrijven en het KNMI. Voor het eind van de middag is er een persconferentie aangekondigd.

Het waterpeil in rivieren is de afgelopen weken al flink gezakt. Zo werd gisteren bekend dat de afvoer van de Rijn bij Lobith halverwege deze maand zakt naar een stand die in de afgelopen 100 jaar maar twee keer eerder is voorgekomen. Ook is er minder grondwater. Met een nieuwe droge zomermaand voor de boeg, wordt verwacht dat het Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) vandaag nieuwe maatregelen neemt. Dit om komende weken te zorgen dat iedereen voldoende drinkwater heeft.

Sinds 13 juli zit Nederland in fase 1: dreigende watertekorten, zo schrijft het AD. Op 20 juli kwamen de waterbeheerders al eerder bijeen, maar toen vonden ze verdere opschaling nog niet nodig. Vandaag wordt er weer gesproken over een mogelijke opschaling naar ‘droogtefase 2’, daarbij is er officieel landelijk sprake van ‘feitelijk watertekort’.

Beperkingen

Haagse bronnen en experts verwachten dat mogelijke beperkingen met name voor de landbouw zullen gelden. Zo zullen boeren mogelijk een verbod krijgen op beregening. Ook wordt verwacht dat het LCW op zal schalen, waardoor extra besluiten kunnen worden genomen en de zogeheten ’verdringingsreeks’ op tafel ligt. Dat zegt een ingewijde tegen De Telegraaf.

Die verdringingsreeks is 'de rangorde van maatschappelijke behoeften', waarin is opgenomen welke sectoren en voorzieningen cruciaal zijn en zo lang mogelijk geen last moeten ondervinden van maatregelen.. Zo staat het belang van voldoende drinkwater voor burgers op nummer één. Ook moeten dijken te allen tijde voldoende nat gehouden worden om verschuivingen te voorkomen.

Levering drinkwater in gevaar?

RIWA-Maas, belangenbehartiger van drinkwaterbedrijven in Nederland en België die jaarlijks 500 miljard liter water uit de Maas onttrekken, waarschuwde in juni al dat de levering van drinkwater in gevaar dreigt te komen. Aanleiding voor deze waarschuwing waren de langdurige lage waterstanden van de Maas. Bekijk de video uit Goedemorgen Nederland hier:

Fundamenteel ander waterbeheer

Waterbeheerprofessor Piet Verdonschot pleit in De Telegraaf voor fundamenteel ander waterbeheer. "De vraag is of die verdringingsreeks nog wel slim beleid is. Dit is gemaakt om incidenten te bestrijden, maar we zien al een aantal jaren een patroon van droogte en schaarste", zegt hij. Zo wijst hij erop dat de Rijn, één van de belangrijkste aanvoeren van zoet water, van oorsprong een echte gletsjerrivier is, die in de komende decennia een regenrivier wordt door het vele ijs dat al is weggesmolten. "Daardoor stroomt er ook op langere termijn veel minder water onze kant op", waarschuwt hij.

Om die reden moet er nagedacht worden over de opslag en het "veel meer vasthouden" van regenwater, vindt hij. Dat zou bewerkstelligd kunnen worden door landschapsaanpassingen in Nederland toe te passen. Zo zouden overstromingsgebieden ingezet kunnen worden als bufferlocaties, en kunnen droogstaande greppels gedicht worden om te zorgen dat hier geen water meer naartoe stroomt en er dus meer water vastgehouden wordt.

LEES OOK: Leveringszekerheid drinkwater onder druk: Vitens moest eerste aanvragen weigeren


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau