Politie woest omdat COA meer dan 1000 asielzoekers ongeïdentificeerd het land instuurde
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft afgelopen maanden zo’n 1200 asielzoekers die pas kort in Nederland verbleven, ongeïdentificeerd naar noodopvanglocaties gestuurd. De Nationale Politie was daar woest over, omdat zij bang waren het zicht op deze ongedocumenteerden te verliezen. Dat blijkt uit onderzoek van NRC, en wordt bevestigd door het COA en de politie.
In de afgelopen maanden wilden verschillende asielzoekers zich melden bij Ter Apel, maar omdat er geen plek voor ze was werden ze ongecontroleerd in touringcars naar andere noodopvanglocaties elders gebracht. Dat is niet conform de afspraken. Vreemdelingen moeten namelijk eerst vingerafdrukken afgeven, documenten laten zien aan de politie en op de foto gezet worden voordat ze opgevangen mogen worden. Er wordt gevreesd dat dit opnieuw kan gebeuren als het weer te druk wordt in Ter Apel.
‘In de steek gelaten’
De politietop was woedend over de situatie en voelde zich in de steek gelaten. Dit omdat het COA beloofde dat asielzoekers niet op deze manier overgeplaatst zouden worden. De spanning liep in mei zelfs zo hoog op dat de politietop tijdelijk uit een belangrijk crisisoverleg met het COA, de immigratiedienst IND en het ministerie van Justitie en Veiligheid stapte. Een politiewoordvoerder laat tegenover de krant weten dat de organisaties inmiddels wel weer met elkaar om tafel zitten.
De registratie-achterstand wordt zo snel mogelijk weggewerkt, zegt de politie. Volgens het COA zijn alle asielzoekers bij aankomst in de noodopvangcentra alsnog geïdentificeerd. Dat wordt volgens de krant echter door verschillende bronnen tegengesproken.
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
LEES OOK: Een op drie COA-medewerkers Ter Apel ziek thuis door hoge werkdruk
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
Dat VVD’er Edith Schippers per 1 januari uit de Eerste Kamer vertrekt omdat ze twee banen naast elkaar heeft, vinden de tafelgasten van WNL Haagse…
Lees meerJoe Biden heeft kort voor het einde van zijn presidentschap nog gratie verleend aan twee kalkoenen: Peach en Blossom. De vogels worden komende donderdag niet…
Lees meerProRail begint dinsdagochtend met werken aan een “tijdelijke oplossing” die ervoor moet zorgen dat de treinen tussen de stations Groningen en Groningen Europapark zo snel…
Lees meerFractievoorzitter Edith Schippers van de VVD vertrekt uit de Eerste Kamer. Het lukt Schippers niet om die taak met haar werk als topvrouw van een…
Lees meerEen vrachtcontainerschip laten varen met hulp van vliegtuigvleugels. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar dit is precies waar het bedrijf Econowind uit Zeewolde hoge ogen mee gooit….
Lees meerVolgens critici is de afgelopen klimaattop in Bakoe (Azerbeidzjan) uitgedraaid op een regelrecht fiasco, omdat rijke landen hebben afgesproken tot aan 2035 jaarlijks ‘slechts’ 300…
Lees meerNederland haast zich vrijdag massaal naar de winkelstraat of webshop voor producten tegen een spotprijs. Maar kun je winkelketens op Black Friday wel vertrouwen? “De…
Lees meerVrijwel al zijn dorpsgenoten zijn vertrokken naar de stad, maar de Somalische boer Mohamed houdt hoop dat hij ooit weer maïs kan verbouwen op zijn…
Lees meer”Hij had haar brein overgenomen. Isolatie. Dat was zijn enige doel. Zij is nu van hem”, vertelt Wim Hertgers. Zijn dochter Sanne (31) werd vermoord…
Lees meerOud-premier Mark Rutte heeft zelf zijn opvolger Dick Schoof gepolst. Dat meldt het Algemeen Dagblad maandagochtend. Schoof was niet de eerste kandidaat die met Rutte…
Lees meerVan Bristol tot Big Bazaar. Van Game Mania tot Blokker. Het aantal faillissementen in de detailhandel is in het derde kwartaal bijna met de helft…
Lees meerBrussel moet zo snel mogelijk in gesprek met Donald Trump, de gekozen president van de Verenigde Staten. Dat zegt journalist van Het Financieele Dagblad Jean…
Lees meerDe hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…
Lees meerDe waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meerDeze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….
Lees meer