Welke straffen staan afvaldumpende en brandstichtende boerenactievoerders te wachten?
De politie is er samen met het Openbaar Ministerie op gebrand om actievoerende boeren die de wet overtreden op te sporen. Dat maakte politiechef Willem Woelders donderdagavond wederom duidelijk in Op1. "Als je kijkt wat er in de afgelopen twee dagen gebeurd is, heeft dat weinig met demonstreren te maken", zei hij. Zo staat er op het storten van asbest op de weg en brandstichting twaalf jaar gevangenisstraf.
"En het wordt nog zwaarder als er risico's voor personen ontstaan", aldus Woelders. "Dus dit heeft echt niets meer met demonstreren te maken, en het is ook gewoon gevaarlijk."
Tekst gaat verder onder de tweet.
Zijn de acties van boeren nog protest of is het terreur geworden? Politiechef @whwoelders: “als je kijkt wat gister en vannacht gebeurd is, heeft dat weinig met protesteren te maken. Het is ook gewoon gevaarlijk.” #Op1 pic.twitter.com/Npf1R9vRBO
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) July 28, 2022
Ongelukken
In de nacht van woensdag op donderdag nacht ontstonden meerdere auto-ongelukken op de A7 als gevolg van gestort afval. Niemand raakte daarbij gewond. Op 15 juli overleed een 56-jarige motorrijder uit Amersfoort toen er op meerdere wegen in het land boerenacties waren. Ter hoogte van het Drentse Beilen blokkeerde een vrachtwagenchauffeur de snelweg. Daardoor ontstond er een file, en botsten een motorrijder en een bestelbus. op elkaar. De vrachtwagenchauffeur en de bestuurder van de bestelbus worden verdacht van het veroorzaken van een dodelijk ongeluk.
In de nacht van donderdag op vrijdag botsten er op de A7 tussen Groningen en Drachten twee voertuigen op een stapel gedumpte autobanden, en op elkaar. Er is niemand gewond geraakt.
Zware mishandeling of zelfs poging doodslag
Strafrechtadvocaat Juriaan de Vries, verbonden aan Ficq & Partners Advocaten, onderschrijft in het Algemeen Dagblad dat de consequenties voor de daders groot kunnen zijn. Het dumpen van afval en asbest is op zichzelf al strafbaar aangezien het gaat om een milieudelict, maar als er een ongeluk gebeurt zijn de protesterende boeren nog verder van huis. Zo kunnen ze vervolgd worden voor zware mishandeling of zelfs poging doodslag. "En als iemand overlijdt, kan er sprake zijn van dood door schuld of doodslag. Je neemt bewust het risico op een zwaar ongeluk. En daar kunnen lange celstraffen op staan."
In principe is het feit dat de tractoren op de snelweg rijden al strafbaar. Het is namelijk niet toegestaan om op de snelweg langzamer dan 60 kilometer per uur te rijden, en een landbouwvoertuig mag maximaal 40 kilometer per uur. Hier staat een boete van 410 euro op. Ook op het opzettelijk versperren van de rijbaan staat volgens artikel 162 van het Wetboek van Strafrecht een celstraf van maximaal negen jaar. Of een geldboete van de vijfde categorie. Dat kan oplopen tot 76.000 euro.
Ook op het stichten van brand kunnen forse straffen staan wanneer het misgaat. "Dat kan onschuldig lijken, maar los van dat het brandstichting is met gevaar voor goederen en personen, wat op zichzelf al een ernstig strafbaar feit is, kunnen de gevolgen ook niet te overzien zijn als je bijvoorbeeld met 120 kilometer per uur in een rookwolk terechtkomt", legt De Vries uit in de krant.
Op dit moment zijn echter nog geen aanhoudingen verricht. Woelders legde gisteren in Op1 uit dat dit onder meer komt omdat de beelden die op de snelweg door Rijkswaterstaat worden gemaakt, vrijwel direct weer worden vernietigd en dus niet ingezien kunnen worden door de politie.
Tekst gaat verder onder de tweet.
Waarom grijpt de politie niet harder in bij de boerenprotesten? Politiechef @whwoelders: “Je moet het achteraf terug rechercheren. Het is wel een thema dat we politiek gaan adresseren. Je moet je afvragen of we dit soort beelden niet moeten gaan opnemen.” #Op1 pic.twitter.com/ZZjUzbHdMY
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) July 28, 2022
De politie moet het nu doen met camera’s om de snelwegen heen en met andere sporen, die volgens Woelders zeer beperkt zijn. “Er wordt volop gerechercheerd. Ik ben hoopvol dat we een aantal verdachten boven water krijgen en kunnen gaan aanhouden”, zegt hij. “Maar het kost enorm veel tijd."