Voorzitter Veiligheidsberaad Bruls haalt uit naar protesterende boeren: ‘Dit zijn extremisten’
Tegen boerenacties zoals die van de afgelopen dagen moet hard en strafrechtelijk worden opgetreden. "Deze mensen beschouw ik niet als actievoerders, maar als extremisten. Ik adviseer iedereen om niet het gesprek (proberen) te voeren met de extremisten, want dat helpt niet en geeft hen een podium dat ze niet verdienen." Dat zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, als voorzitter van het Veiligheidsberaad, in een reactie op acties van de afgelopen dagen en de gevolgen daarvan.
Het Veiligheidsberaad bestaat uit de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio. Diverse veiligheidsregio's zijn al sinds dinsdagmorgen bezig om de achtergelaten troep van de actie dinsdagochtend vroeg op te ruimen. Bedrijven die meehelpen met opruimen zijn bedreigd. "Dit gaat alle grenzen te buiten", aldus Bruls.
Het is de burgemeesters in het verkeerde keelgat geschoten dat de protesten gepaard gaan met bedreigingen van hulpverleners, medewerkers van opruimbedrijven, politici en bestuurders. "Dit is moedwillige intimidatie, geweldpleging en vernieling. Hier moet hard tegen worden opgetreden", aldus Bruls. "Deze protesten zijn heftig en leiden tot gevaarlijke situaties."
Volgens Bruls staan de 'extremisten' niet voor de grote meerderheid van de boeren in het land. Die meerderheid verdient het om mee in gesprek te gaan, zegt hij, en om "in verbinding te zoeken naar oplossingen en perspectief".
Celstraf
Politiechef Willem Woelders reageert tegen het Algemeen Dagblad dat de boeren die afval dumpen en in brand steken op en naast snelwegen mensenlevens in gevaar brengen en riskeren daarmee jarenlange celstraffen. "Een kleine groep boeren radicaliseert. Ze gaan alle grenzen van onze democratische samenleving over."
Woelders verwijst onder meer naar het dumpen van asbest en het stichten van brand langs snelwegen. "Daarmee breng je mensenlevens in gevaar, het gaat echt alle perken te buiten. Het dumpen van asbest is een misdrijf waarop maximaal twaalf jaar cel staat, ik vraag me af of de mensen die dit doen dat beseffen, los van de schade die ook nog eens op ze verhaald kan worden."
Volgens Woelders is de groep mensen die verantwoordelijk is voor de acties op en langs snelwegen voor de politie lastig aan te pakken.
LEES OOK: Knooppunt Azelo geblokkeerd door trekkers, actievoerders barbecueën op snelweg