main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Asielzoekers bij het aanmeldcentrum worden met een bus naar een noodopvang elders in het land gebracht.
28 juli 2022 — 09:38

Cruiseschepen op zee voor asielzoekers? Kabinet ziet er voorlopig van af

Asielzoekers zullen voorlopig niet opgevangen worden op cruiseschepen die op open water blijven. Wel wordt verder gewerkt aan plannen om mensen op te vangen op schepen die aan de wal liggen. Dat schrijft staatssecretaris Eric van der Burg in een brief aan de Tweede Kamer. Als reden noemt hij allerlei praktische bezwaren.

Het is “lastig” om de schepen te bevoorraden, er zijn “veiligheidsrisico’s aan opvang op zee”, en het lukt niet om schepen op en neer te laten varen waarmee de asielzoekers van en naar het schip gebracht kunnen worden, zo blijkt uit de brief. Daarom is besloten om deze optie “op dit moment niet verder uit te werken”.

‘Verrassende overweging’

De burgemeester van Tilburg en tevens VNG-portefeuillehouder Asiel en Integratie Theo Weterings uitte woensdag bij Sven op 1 zijn verbazing over het plan van de staatssecretaris om asielzoekers te huisvesten op cruiseschepen. “Een verrassende overweging”, noemde hij het. Tevens meldde hij het idee “niet serieus te nemen”, al had hij wel begrip voor het plan.

Tekst gaat verder onder video

Het plan is echter nog altijd om ongeveer duizend mensen op te vangen op drie cruiseschepen. Het eerste schip komt naar verwachting in Velsen te liggen en moet vanaf 1 september mensen kunnen herbergen. Het tweede schip moet vanaf oktober in gebruik zijn. Naar welke havens nog meer gekeken wordt, is onduidelijk.

Structurele oplossing vooralsnog niet in zicht

Uit de brief van Van der Burg blijkt dat een structurele oplossing vooralsnog niet in zicht is. Aan de gemeenten is gevraagd om in totaal 5625 plekken te realiseren. Daarvan zijn er nu 4100 ingericht. De verwachting is dat dit alleen voor “de zeer korte termijn” verlichting geeft voor het aanmeldcentrum in Ter Apel, dat al lange tijd overbelast is.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) opent de komende weken drie nieuwe opvanglocaties. In Den Haag komen daarmee 400 plekken beschikbaar, in Delft 260 en in Voorschoten 120. Vorige week werd besloten dat het makkelijker gemaakt zou worden voor het COA om panden te kopen als het daar mensen kan huisvesten. Momenteel wordt volgens Van der Burg bekeken welke plekken daarvoor in aanmerking komen.

Brandbrief

Van der Burg schrijft ook dat hij de brandbrief van vijf maatschappelijke organisaties over de problemen in de asielopvang “zeer serieus” neemt. Het gaat om UNICEF Nederland, UNHCR Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, het Nederlandse Rode Kruis en VluchtelingenWerk. Het kabinet “onderschrijft de boodschap dat kinderen en kwetsbaren niet in de buitenlucht zouden moeten verblijven”. Hij belooft dat het kabinet later nog op de situatie terugkomt.

VluchtelingenWerk zegt opgelucht te zijn “dat het kabinet tot de conclusie is gekomen dat vluchtelingen niet op een dobberend cruiseschip op kunnen worden gevangen”. “Van begin af aan was dit een onzalig plan waarmee mensen en opvang uit het zicht, op afstand, worden geplaatst”, aldus een woordvoerder van de organisatie. “Mensen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld sluit je niet op. Door schepen aan een kade te leggen, kunnen mensen gaan en staan waar zij willen.”

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad vinden het “verstandig” dat het kabinet vooralsnog afziet van asielopvang op cruiseschepen op zee. Het was volgens het beraad “een verrassend idee”, maar het is verstandig dat het kabinet nu concludeert dat het niet gaat werken, zegt beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Burgemeesters weigeren op te draaien voor asielcrisis: ‘Het Rijk is nu aan zet’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer