main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. World Health Organization (WHO)-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus
27 juli 2022 — 19:53

Bijzonder advies WHO in strijd tegen apenpokken: minder sekspartners

In de strijd tegen het apenpokkenvirus zouden mannen die seks hebben met meerdere mannen het aantal sekspartners moeten beperken. Zo kunnen ze het risico op infectie verminderen, meent de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO ) over de groep mensen die het meest worden getroffen. Met het opvallende advies hoopt het WHO de groeiende uitbraak te kunnen indammen.

Veruit de meeste besmettingen met het virus vinden plaats bij homo- en biseksuele mannen. Vandaar dat WHO-baas Tedros zich speciaal tot die groep richt. Behalve het tijdelijk verminderen van het aantal seksuele partners zouden deze mannen ook seks met nieuwe partners moeten heroverwegen. Als ze toch seks hebben zouden ze contactgegevens moeten uitwisselen zodat ze elkaar kunnen waarschuwen voor het geval dat. De beste manier om je tegen infectie te beschermen, is “het risico op blootstelling te reduceren”, aldus Tedros.

Vaccineren

Volgens viroloog Ab Osterhaus moet er overgegaan worden tot een ‘alle hens aan dek’ aanpak om het apenpokkenvirus wereldwijd onder controle te brengen. Osterhaus benadrukte maandag bij Sven op 1 het belang van vaccineren. “Het is moeilijk om dit te stoppen, daar ben ik niet erg optimistisch over. Er moet zo snel mogelijk gevaccineerd worden.”

18.000 gevallen

Inmiddels zijn ruim 18.000 gevallen van apenpokken in 78 landen bij de WHO gemeld, met meer dan 70 procent van de besmettingen in Europa. Ongeveer 10 procent van de geïnfecteerden belandt in het ziekenhuis, vooral om pijn te bestrijden.

De WHO stelt dat adviezen om het aantal seksuele partners te verminderen “uit de gemeenschappen zelf” afkomstig zijn. Ook moet de oproep worden gezien als “een boodschap voor de korte termijn” in de hoop dat de uitbraak van korte duur zal zijn.

Deskundigen waarschuwen ook dat het verkeerd is te denken dat slechts één gemeenschap door de ziekte kan worden getroffen. Ze benadrukken dat het virus zich ook kan verspreiden via regelmatig huid-op-huidcontact, kussen, knuffelen en ook via druppeltjes of het aanraken van besmet beddengoed of handdoeken.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Veel mensen komen niet opdagen voor apenpokkenprik door vakantie

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier