main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
27 juli 2022 — 11:35

Veel mensen komen niet opdagen voor apenpokkenprik door vakantie

146 mensen hebben op maandag en dinsdag een eerste prik tegen het apenpokkenvirus gehaald. In totaal waren 382 mensen daarvoor uitgenodigd. Dat betekent dat er een opkomst van ongeveer 38 procent is. Drie op de vijf mensen kwamen niet opdagen. Volgens de GGD’en Amsterdam-Amstelland en Haaglanden, die de eerste vaccinaties uitvoeren, heeft dat te maken met de vakantieperiode. De mensen die nu niet zijn gevaccineerd, krijgen later een nieuwe afspraak.

In Amsterdam zijn maandag 27 van de 67 uitgenodigde mensen gevaccineerd en dinsdag 53 van de 115. Den Haag vaccineerde maandag 15 mensen, terwijl er 50 uitnodigingen voor die dag waren verstuurd. Op dinsdag werden in Den Haag 51 mensen ingeënt, op 150 uitnodigingen. De mensen die nu een prik hebben gekregen, ontvangen over vier weken een tweede inenting en zijn dan volledig gevaccineerd.

Viroloog Ab Osterhaus benadrukte maandag in het WNL-radioprogramma Sven Op 1 nog dat er overgaan moet worden tot een “alle hens aan dek’” aanpak om het apenpokkenvirus wereldwijd onder controle te brengen.

Zomervakantie is ‘de grootste boosdoener’

De GGD in Amsterdam noemt de zomervakantie “de grootste boosdoener bij de no-shows”. De dienst zegt veel te worden gebeld door mensen die op vakantie zijn en niet op de uitnodiging kunnen ingaan. De uitnodigingen zijn vorige week verstuurd. “Kort dag”, erkent een woordvoerster. De Haagse GGD zegt ook veel telefoontjes te krijgen van mensen die nog geen uitnodiging hebben gekregen en bang zijn dat ze de vaccinatie mislopen.

Het zijn de eerste preventieve vaccinaties tegen het virus. De GGD’en hebben uitnodigingen verstuurd aan mannen die seks hebben met mannen en aan transgender personen die hiv-positief zijn of die medicijnen nemen om te voorkomen dat ze hiv oplopen. “Hier zit naar verwachting een grote overlap met de hoogste risicogroep” voor een apenpokkenbesmetting, aldus het deskundigenadvies waarop de vaccinatie is gebaseerd.

In Nederland is het apenpokkenvirus vastgesteld bij 818 mensen. De meeste positieve tests zijn in de regio’s Amsterdam en Den Haag, en daarom beginnen de preventieve vaccinaties daar. Later komen andere regio’s aan de beurt.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Viroloog Marc Van Ranst: ‘We hebben het apenpokkenvirus niet onder controle’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier