main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Foto ter illustratie.
25 juli 2022 — 09:04

Eerste prik tegen apenpokkenvirus vandaag gezet

Voor het eerst krijgen mensen uit voorzorg een prik omdat ze later misschien het apenpokkenvirus oplopen. De preventieve vaccinaties beginnen maandag in de regio’s Amsterdam en Den Haag, omdat daar de meeste besmettingen zijn vastgesteld. Later zijn mensen in de rest van het land aan de beurt. De eerste groep bestaat in totaal uit ongeveer 32.000 mensen.

In de afgelopen periode is een kleine groep mensen al gericht gevaccineerd tegen het apenpokkenvirus. Deze mensen hadden het risico daadwerkelijk besmet te zijn geraakt, bijvoorbeeld omdat ze seks of ander nauw contact hadden met een besmet persoon.

Het apenpokkenvirus is vastgesteld bij 712 mensen in Nederland. Het aantal besmettingen loopt de laatste weken vrij snel op. De meeste positief geteste mensen zijn mannen die seks hebben met mannen (MSM). Daarom versturen de GGD’en eerst uitnodigingen aan MSM en transgender personen die hiv-positief zijn of die medicijnen nemen om te voorkomen dat ze hiv oplopen. “Hier zit naar verwachting een grote overlap met de hoogste risicogroep” voor een apenpokkenbesmetting, aldus het deskundigenadvies waarop de vaccinatie is gebaseerd. De uitgenodigde mensen krijgen nu een eerste inenting, en vier weken later een tweede prik.

WHO

Vorige week riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het apenpokkenvirus uit tot een “internationaal gevaar voor de volksgezondheid”. Dat is de hoogste waarschuwing die de organisatie kan geven. Het RIVM volgt dit beleid. Andere virussen die deze status hebben zijn Covid-19 en polio. Eerder behoorden ook de Mexicaanse griep, ebola en het zikavirus tot de groep van internationaal gevaar voor de volksgezondheid. Respectievelijk kregen die virussen in 2009, 2014 en 2019, en 2016 dat kenmerk.

Eerder deze maand uitte viroloog Marc van Ranst bij Sven op 1 zijn zorgen over de ontwikkeling rondom het apenpokkenvirus, ondanks het feit dat de absolute besmette aantallen relatief laag blijven. “Maar dit is natuurlijk een uitbraak waarbij je verder moet kijken dan het eigen land, en wereldwijd gezien gaan de aantallen niet omlaag”, zei hij.

LEES OOK: Viroloog Osterhaus: ‘Bagatelliseer het apenpokkenvirus niet’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege antisemitische bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor met antisemitische teksten. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer