Schrijver en oud-Rusland correspondent Pieter Waterdrinker: ‘Op fysiek en mentaal vlak hebben Russen de langste adem’
Volgens Pieter Waterdrinker heeft Rusland in de oorlog met Oekraïne de langste adem. Dat komt volgens de oud-correspondent omdat de Russen van oorsprong hebben geleerd om te incasseren. “Als je het hebt over de Napoleontische inval, de Russische revolutie, 70 jaar communisme; aan het einde kunnen Russen altijd nog terugkeren naar hun oude fameuze groentetuintje om op aardappelen en wortelen te leven. Dat is de realiteit.”
Waterdrinker, die zelf jarenlang in Rusland woonde en nog altijd een appartement heeft in Sint-Petersburg, merkt dat de Russische bevolking nog weinig merkt van de uitgevaardigde sancties. “Er rijden nog altijd grote auto’s rond door Moskou en het straatbeeld is er weinig veranderd. Maar dat zal snel veranderen. Russen zijn door inflatie collectief enorm verarmd en de sancties zullen op de lange termijn wel degelijk een rol gaan spelen.”
‘Russen geloven in propaganda’
Volgens Waterdrinker geloven veel Russen in de propaganda van het Kremlin, die stelt dat Rusland bezig is met de ‘denazificatie’ van Oekraïne. “Het woord nazi hoor je dag in dag uit op tv. Veel mensen in Rusland denken dat ze aan de goede kant van de geschiedenis staan.”
Tal van Russen zitten dan ook “al jaren in de cocon van de Kremlin-propaganda”, zegt Waterdrinker. Volgens hem is het voor de gewone Rus lastig om aan de propagandamachine van Poetin te ontsnappen. “Er zijn gezichten op Russische tv die vertrouwd zijn en al jarenlang vertellen dat er in Kiev nazi’s aan het bewind zijn die Rusland ten gronde willen richten met hulp van het Westen. Mensen gaan daar vanzelf in geloven.”
Onderscheid maken
Wel benadrukt hij dat je “altijd onderscheid” moet maken. Hij wijst naar een opiniepeiling van het Russische medium Meduza. Daaruit blijkt dat ongeveer 30 procent van de Russen tegen de oorlog in Oekraïne is, vertelt Waterdrinker. “13 procent weet het niet en de rest, 57 procent, is voor de oorlog.”
De Russen die tegenstander zijn van de oorlog hebben vaak toegang tot onafhankelijke (buitenlandse) media via een VPN-verbinding, zegt Waterdrinker. “Mijn angst is dat ook die VPN-verbindingen worden gebroken. Dan gaat Rusland volledig op zwart.”
‘Met de vrede komt niet de vrede’
De voormalig correspondent maakt zich zorgen over Rusland en Oekraïne na de oorlog. “Er is zoveel kwaad gezaaid. De vrede komt niet met de vrede”, vreest hij. “Ik maak me zorgen over het post-oorlog Rusland en het post-oorlog Oekraïne.”
Hij verwacht dat Oekraïne na de oorlog forse (economische) steun krijgt van het Westen. “Rusland, het grootste land ter wereld, zal emotioneel verwoest zijn. Wat gebeurt er dan? Mogelijk valt Rusland verder uiteen. Alle dozen van Pandora zijn nog dicht”, besluit Waterdrinker.
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?
- Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
- Mark van den Anker van wepublic
- Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
De verkoop van nieuwe bestelbusjes in Nederland is fors toegenomen, terwijl elektrische varianten minder gewild zijn. In de eerste negen maanden van het jaar zijn bijna…
Lees meerDe NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…
Lees meerNS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…
Lees meerTijdenlang werden ze verafschuwd, maar de laatste jaren lopen jongeren letterlijk weg met Crocs. De plastic klompen in felle kleuren zijn echter een doorn in…
Lees meerHet razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…
Lees meerDe wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…
Lees meerDe Tweede Kamer is sinds vrijdag met herfstreces, maar volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen wordt er nog steeds gewerkt. “Er zijn zelfs…
Lees meerDe nieuwe Quote 500 staat vol records. Zo bedraagt het gemiddeld vermogen van de rijke Nederlanders op de lijst voor het eerst meer dan een…
Lees meerChina produceert in rap tempo spotgoedkope elektrische auto’s. Ideaal, zou je denken, maar de Europese auto-industrie dreigt weggevaagd te worden én het is nog maar…
Lees meerMark Rutte heeft zijn eerste vier weken als secretaris-generaal van de NAVO achter de rug. Volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen maakt de…
Lees meerIn hoeverre mag je iemand ontslaan vanwege te dik zijn? Een buschauffeur die niet meer achter het stuur past of iemand bij de kinderopvang die…
Lees meerHet is bezopen dat asiel en migratie de basis van het kabinet vormen. Dat zegt voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs. ”Terwijl er zoveel…
Lees meerVolgens het kabinet is er sprake van een asielcrisis, maar het aantal asielaanvragen in Nederland is afgelopen zomer gedaald. Is dit goed of slecht nieuws…
Lees meerNiet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…
Lees meerDe horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…
Lees meer