Gaat Nederland helpen met de wederopbouw van Oekraïne? Veel bouwers twijfelen door corruptie
Premier Mark Rutte zei maandag nog bij een bezoek aan Oekraïne dat de Nederlandse bouwsector wel zou kunnen helpen om de verwoeste havenstad Cherson in Oekraïne op te bouwen. Ons land zou de stad zelfs kunnen "adopteren". De bouwsector zelf is echter minder enthousiast. Nederlandse aannemers kunnen er niet werken vanwege de corruptie. Bovendien komen ze in Nederland ook al om in het werk. Dat blijkt uit een rondgang van De Telegraaf.
Zo noemt Bouwend Nederland de gedachte van premier Rutte "zeer sympathiek", maar benadrukt de organisatie dat het om een "uitdagende klus" gaat. Niet in de laatste plaats gezien de opgave die er Nederland zelf nog staat te wachten als het om de bouw en infrastructuur gaat. Dat zegt een woordvoerder tegen de krant. "Er moeten één miljoen woningen gebouwd worden, er is de energietransitie en het achterstallige onderhoud aan wegen en bruggen. Nederland is de bouw praktisch verlamd, mede als gevolg van onzekerheid door vergunningverlening." Er zijn bovendien nog nauwelijks grote Nederlandse bouwers actief in het buitenland.
Corruptie
En dan de corruptie in het land. Oekraïne stond vorig jaar op plaats 122 van de 180 op de internationale lijst van corruptie in landen van Transparency International’s Corruption Index. Daarmee doet het land het beter dan acht jaar geleden, maar nog altijd slechter dan de 27 EU-lidstaten.
En dat terwijl Nederland de regels voor eerlijk zakendoen en de ketenaansprakelijkheid juist nog meer wil aanscherpen. Dit nog naast de verplichtingen die voortvloeien uit de internationale boekhoudregels van International Financial Reporting Standards (IFRS). Volgens een ingewijde is het "door een combinatie van deze wet -en regelgeving" voor Nederlandse aannemers ondoenlijk om actief te worden in het land. "Onmogelijk, geen accountant zal zijn handtekening daar onder zetten."
'Situatie te onzeker'
Ballast Nedam, eigendom van het Turkse Rönesans, is volgens analist André Mulder van Kepler Chevreux de enige aannemer die nog losse projecten doet in het buitenland. Ballast Nedam reageerde nog niet op een verzoek op commentaar over eventueel werk in Oekraïne.
Waterbouwer Van Oord uit Rotterdam is wereldwijd actief en zegt in een reactie dat de situatie in Oekraïne momenteel te onzeker is om er iets te doen in verband met de oorlog. "Maar mocht het land zich in een opbouwfase bevinden na de oorlog, dan zullen we zeker kijken of we daar wellicht iets aan bij kunnen dragen", zo stelt een woordvoerder.
LEES OOK: Rutte bezoekt Oekraïne en gaat langs bij president Zelenski: ‘Maakt ongelofelijke indruk’