Wiebes al in 2015 gewaarschuwd voor juridisch wankelende spaartaks
Eric Wiebes, oud-staatssecretaris van Financiën, werd in 2015 al door ambtenaren gewaarschuwd voor het risico dat de rechter in zou grijpen bij de spaartaks. Het ministerie van Financiën hoopte dit met "een soort woordenspel" te omzeilen. Tevergeefs, bleek toen de Hoge Raad eind vorig jaar uitspraak deed ten nadele van de vermogensrendementsheffing. Dat meldt De Telegraaf.
Dit blijkt uit interne notities van het ministerie uit 2015. De huidige staatssecretaris Marnix van Rij heeft deze op verzoek van Kamerlid Pieter Omtzigt naar de Tweede Kamer gestuurd. In die stukken werd het nieuwe stelsel door ambtenaren al "juridisch mogelijk kwetsbaar" genoemd. Of de rechter in zou kunnen grijpen, was volgens hen "koffiedik kijken".
Vermogensrendementsheffing
De spaartaks is een bekendere term voor de vermogensrendementsheffing. Mensen met spaargeld of ander vermogen (zoals aandelen of een tweede huis) in box 3, werden eerder belast op ‘fictief’ rendement. Voor spaarders lag dat verzonnen rendement veel hoger dan wat zij verdiend hebben aan hun vermogen. Ze hebben dus eigenlijk belasting betaald over inkomsten die ze niet gehad hebben.
Jarenlang werden er zaken aangespannen tegen box 3-hervorming. Tot de Hoge Raad in december 2021 besloot dat de spaarders in een massale bezwaarprocedure niet alleen gelijk hebben, maar ook recht hebben op ‘rechtsherstel’. Daarmee moet Van Rij nu de puin ruimen die hij in 2015 in zijn rol als senator al voorspelde aan zijn voorganger, Wiebes.
En daar maakten de ambtenaren zich toentertijd al zorgen over. Tegelijkertijd dachten diezelfde ambtenaren ook dat deze problemen wel omzeild zouden kunnen worden.
'Spel met woorden'
Daarvoor werd "een soort spel met woorden opgezet", schrijft De Telegraaf. Financiën wilde vermijden dat de nieuwe spaartaks werd neergezet als een poging om mensen te belasten op hun daadwerkelijk behaalde rendement. Wiebes moest benadrukken dat het slechts om een "grove benadering" daarvan ging. Ook werd het omschreven als een "hulpmiddel" om beter aan te sluiten bij het "ervaren rendement".
Van Rij kwam afgelopen vrijdag met meerdere opties om het rechtsherstel te bieden. Alle opties staan voor miljarden euro's aan kosten.