main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: Daniel LEAL / AFP
7 juli 2022 — 13:21

Britse premier Johnson bevestigt aftreden

De Britse premier Boris Johnson heeft besloten af te treden nu tientallen leden van de regering zich tegen hem hebben gekeerd en zijn opgestapt. Hij blijft het land nog wel leiden totdat zijn partij een vervanger heeft gevonden. Daarna komt na tientallen jaren een einde aan de politieke carrière van een oud-journalist die als premier werd geteisterd door een reeks schandalen.

Voordat Johnson een prominent politicus werd, was hij een succesvol journalist. De Brit schreef als EU-correspondent in Brussel voor de rechtse krant The Daily Telegraph en werd later hoofdredacteur van het conservatieve blad The Spectator. Omdat Johnson “meer wilde betekenen”, besloot hij de politiek in te gaan.

Gezicht van de brexiteers

Johnson nam in 2001 namens de Conservatieve Partij plaats in het Lagerhuis. In 2008 won hij de strijd om het Londens burgemeesterschap. In 2015, tegen het einde van zijn tweede termijn, nam Johnson als burgemeester opnieuw plaats in het parlement. In de aanloop naar het brexitreferendum in 2016 ontpopte hij zich tot het gezicht van de zogeheten brexiteers.

Nadat een kleine meerderheid van het Britse volk voor een vertrek uit de Europese Unie had gekozen, trad premier David Cameron af. Johnson wilde zijn partijgenoot opvolgen, maar het was Theresa May die het premierschap op zich mocht nemen. Zij koos de euroscepticus als haar buitenlandminister. Hij stopte na twee jaar met die functie wegens onvrede over Mays invulling van de brexit.

Na het aftreden van May in 2019, omdat het haar niet lukte een brexitdeal door het Lagerhuis te loodsen, volgde Johnson haar op. Onder zijn leiding traden de Britten begin 2020 uit de EU. Rond diezelfde periode diende de volgende uitdaging zich aan, de coronapandemie. Johnsons trage coronabeleid leverde hem veel kritiek op. Hij kwam uiteindelijk alsnog met zware beperkingen en zette daarnaast een succesvolle vaccinatiecampagne op.

Partygate

Johnson was als premier het onderwerp van meerdere schandalen, bijvoorbeeld over de bekostiging van zijn ambtswoning en een vakantie, maar zijn positie wankelde pas toen ‘partygate’ aan het licht kwam. Het schandaal rond feestjes van overheidspersoneel tijdens lockdowns leidde binnen de Conservatieve Partij tot een stemming over zijn toekomst. Johnson overleefde deze vertrouwensstemming, maar was een maand later opnieuw het onderwerp van kritiek. De premier had een partijgenoot een functie in het parlement gegeven, hoewel hij wist dat die van seksueel wangedrag was beschuldigd. Dit resulteerde in het massale vertrek van regeringsfunctionarissen.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Boris Johnson onder vuur door partygate: ‘Er heerst vooral teleurstelling’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag met CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Deze zondag zijn te gast:
  • CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal over de komende verkiezingen
  • Amsterdamse politiechef Frank Paauw over de politiecapaciteit
  • Hoogleraar Internationale Betrekkingen Rob de Wijk over de kwestie Oekraïne.
  • Tech-expert Danny Mekic en hoogleraar Digitale Media en Samenleving Sanne Kruikemeier over de invloed van AI op de verkiezingen.

Klik hier en luister deze uitzending nu terug als podcast!

Podcast WNL Haagse Lobby

Nieuwe verkiezingen zorgen voor een nieuw kabinet met veel nieuw beleid. Maar dat beleid is alleen een succes als het ook uitgevoerd kan worden. Luistert de politiek goed genoeg naar deze oproep, of delft de uitvoerbaarheid van plannen het onderspit in een campagnetijd vol grote beloftes?

Dat bespreek Martijn de Greve in WNL Haagse Lobby met:

  • Alexander Pechtold, directeur van het CBR en in een vorig leven politiek leider van D66.
  • Nathalie van Berkel, bestuurslid van het UWV en voorzitter van het Netwerk Publieke Dienstverlening, de branchevereniging voor uitvoerders instanties.
  • En André Bosman, die als Kamerlid voor de VVD het rapport ‘Klem tussen Balie en Beleid’ schreef.

Luister via je favoriete podcastapp!

Hoekstra na klimaatexamen nog niet zeker van steun EU-parlement

Wopke Hoekstra is ook na een urenlang examen nog niet verzekerd van de steun van het Europees Parlement om de klimaatman van de Europese Commissie…

Lees meer

Beleid is te ingewikkeld om uit te voeren: ‘Jaar studeren voor eenvoudigste wet’

Goed beleid betekent vooral ‘uitvoerbaar beleid’. Volgens de tafelgasten in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1 was onuitvoerbaar beleid één van de redenen voor…

Lees meer

Trams botsen op elkaar in Den Haag

Twee trams zijn maandagavond in Den Haag op elkaar gebotst, net voorbij station Hollands Spoor in de Stationswijk in de zogenoemde tunnelbak. Volgens de politie…

Lees meer

Na invoering statiegeld een derde minder blikjes tussen zwerfvuil

Het lijkt erop dat er inderdaad minder blikjes bij het zwerfafval belanden sinds deze kunnen worden ingeleverd voor statiegeld. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat)…

Lees meer

Voorzitter Hein Pieper van partij Omtzigt opgestapt

Voorzitter Hein Pieper van Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt, heeft zijn functie neergelegd. Dat staat in een verklaring van de partij….

Lees meer

Politie krijgt tachtig tips over schietpartijen Rotterdam

De politie heeft tot nu toe rond de tachtig tips binnengekregen over de schietpartijen in Rotterdam donderdag waarbij drie mensen om het leven kwamen. Om…

Lees meer

Wie volgen Mia en Dion op? Ruim 600 inzendingen voor Songfestival binnen

AVROTROS heeft de afgelopen maanden een groot aantal inzendingen voor het Eurovisie Songfestival binnengekregen. De selectiecommissie ontving in totaal meer dan zeshonderd nummers, wat volgens…

Lees meer

Celstraf en tbs opgelegd in misbruikzaak na Klokhuis-aflevering

De rechtbank in Amsterdam heeft maandag vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd aan de 35-jarige Limburger Randy F. in de misbruikzaak die door…

Lees meer

Topambtenaar: toeslagenschandaal niet gevolg van fraudeaanpak

Het toeslagenschandaal was niet het gevolg van het fraudebeleid bij Toeslagen, eerder een afdeling van de Belastingdienst, maar van de strenge wet. Dat stelt oud-teamleider…

Lees meer

Slachtofferhulp biedt veel hulp na schietpartijen Rotterdam

De omvang van de hulp die Slachtofferhulp Nederland aan ooggetuigen en omstanders van de schietpartijen in Rotterdam biedt, is uitzonderlijk, zegt een woordvoerder. Volgens hem…

Lees meer

Burgemeester Buma schrikt zich kapot van drugsgebruik in Leeuwarden

Burgemeester van Leeuwarden Sybrand Buma maakt zich grote zorgen over het drugsgebruik in zijn stad. Uit onderzoek van het rioolwater blijkt dat er per inwoner…

Lees meer