main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 januari 2022 — 13:57

Boris Johnson onder vuur door partygate: ‘Er heerst vooral teleurstelling’

Al wekenlang ligt de Britse premier Boris Johnson onder vuur. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan het geven van en aanwezig zijn op lockdownfeestjes in verschillende overheidsdepartementen. Hierbij werden de coronaregels overtreden. Donderdag verschijnt mogelijk een rapport van topambtenaar Sue Gray over de kwestie.

De Londense politie is een onderzoek gestart naar alle mogelijke borrels en feestjes die gedurende de lockdown hebben plaatsgevonden in de ambtswoning van de president. De Britse bevolking keert steeds meer de rug toe naar de premier, omdat hij hun regels zou opleggen, waar hij zich zelf niet eens aan zou houden. Terwijl het land in strenge lockdown was en mensen hun geliefden in het ziekenhuis niet eens konden bezoeken, werd er op Downing Street 10 gewoon gefeest. Niet alleen het Britse volk keert zich tegen de premier, ook zijn eigen partijgenoten beginnen tegengas te bieden.

Onderzoek

Eerder was de politie terughoudend in het onderzoek naar de premier. Dit had volgens politiechef Cressida Dick te maken met het pas ‘na lange tijd melden van de overtredingen’. Er wordt namelijk geen onderzoek gedaan, als er te veel tijd tussen het overschrijden van de regels- en het melden ervan- zit. Volgens haar is dit vaak genoeg publiekelijk bekend gemaakt.

Ondanks het onderzoek van de politie zal in opdracht van de regering ook topambtenaar Sue Gray haar onderzoek blijven voortzetten. Zij zal volgens Britse media onderzoek doen naar zo’n zeven tot dertien bijeenkomsten die hebben plaatsgevonden in verschillende overheidsdepartementen. In dat onderzoek wordt gekeken naar de aanwezigen bij deze ‘feestjes’ en ‘borrels’.

Het rapport van Gray betreft een intern onderzoek dat voor publicatie gecheckt zal worden door de premier zelf. Als uit dit onderzoek blijkt dat Johnson inderdaad de coronaregels heeft overtreden, zal een gedeelte van zijn partij beslissen dat hij moet aftreden.

‘Partygate’

Johnson wordt beschuldigd van het aanwezig zijn op een reeks aantal feestjes, die voornamelijk plaatsvonden in 2020. Dit wordt ook wel ‘partygate’ genoemd. Er lekt steeds meer informatie over feestje en dat raakt een gevoelige snaar bij de Britten. Niet alleen zijn aanwezigheid wordt hem kwalijk genomen, ook het feit dat hij ervan op de hoogte was en het heeft toegelaten.

Het begon met het houden van een verjaardagsfeestje in juni 2020. Zijn vrouw Carrie Johnson wordt als verantwoordelijke gezien voor de organisatie ervan. Een aantal dagen later bood Johnson middels een persconferentie zijn excuses aan. Hij beloofde zich terughoudend op te stellen en de regels na te leven die er voor iedereen gelden. Toch kwamen er steeds meer verhalen naar buiten waarin de premier zich schuldig maakte aan het aanwezig zijn op verschillende feestjes. Daarom start de politie een onderzoek naar de feestjes op Downing Street 10.

Emoties

Voormalig adviseur van Johnson, Dominic Cummings, hielp de premier eerder bij zijn Brexit-campagne. Cummings schijnt er nu alleen voortdurend op uit te zijn wraak te nemen op Johnson.

Oud-minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, legt uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat al die lekkages dus ook bij Cummings vandaan kunnen komen. “Tijdens het wekelijkse vragenuurtje was het glashelder hoe de zaken tegenover elkaar staan. Namelijk aan de ene kant Boris Johnson en zijn aanhang die niet over ‘partygate’ praten, maar over een hinderlaag waarin ze met een cake zijn gelokt naar feestjes. En daartegenover degenen die wel spreken over partygate en het een schande vinden. Bijvoorbeeld in april vorig jaar toen prins Philip overleed, de koningin in haar eentje bij de begrafenisplechtigheid zat. Een dag later gaf de premier een feestje.”

Rosenthal vertelt dat hij in zijn eigen ‘Engelse’ kenniskring hoort dat er niet alleen boosheid heerst, maar vooral teleurstelling.  “Johnson overtreft zijn eigen bravoure en onverschilligheid.”

Ook Kamerlid van de VVD, Queeny Rajkowski, zegt in Goedemorgen Nederland de emoties van het Britse volk wel te begrijpen. “De coronaregels zijn voor ons allemaal heel lastig, maar dat wil niet zeggen dat je je er niet aan kunt houden. Zeker als je in zo’n functie zit, ziet dat er niet fraai uit. Moet je nagaan dat wij filmpjes zouden zien van feestende kabinetsleden.”

Journalist van het FD, Jean Dohmen, denkt dat de tijd van politici of andere mensen die een ambt vervullen, boven de massa staan of zich dingen kunnen permitteren waar andere dat niet kunnen, wel voorbij is. Dat zegt hij in Goedemorgen Nederland: “Je kan natuurlijk nog zoveel belangrijke dossiers op je bureau hebben liggen, maar je moet je gewoon aan die regels houden.”

Zwerfhonden

Johnson ligt niet alleen onder vuur wegens partygate, zo zou hij ook zwerfhonden voorrang hebben gegeven op de evacuatie van Afghaanse vluchtelingen. Uit uitgelekte mails is gebleken dat een dierenactivist dankzij de premier, vorig jaar augustus, met 94 honden en 68 katten mee kon met een van de laatste vluchten uit Kaboel. Johnson ontkent iets te maken te hebben met deze reddingsoperatie.

Dat dit onderwerp nu ook betrokken wordt bij de partygate, is volgens Rosenthal de wijze waarop er wordt gehandeld in de Britse politiek. “Die is bikkelhard en zelfs nog een graatje harder dan bij ons. Maar de echte essentie zit ‘m in dat Johnson zich moet houden aan de regels die hij nota bene zelf heeft bedacht.”

LEES OOK: Nieuw hoofdstuk in ‘partygate’: Britse premier Johnson vierde ook verjaardag tijdens lockdown

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer