main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
6 juli 2022 — 09:58

Politie schiet gericht bij boerenprotest A32: ‘Het moet een gevaarlijke situatie zijn geweest’

De politie heeft dinsdagavond gericht geschoten nadat boerendemonstranten zouden hebben geprobeerd om in te rijden op agenten, bij een oprit naar de A32 in Heerenveen. Hierdoor ontstond er volgens de politie een dreigende situatie. Er werden ook waarschuwingsschoten gelost. Niemand is gewond, enkel een trekker werd geraakt. Drie mensen zijn opgepakt.

Voorzitter van Nederlandse Politiebond (NPB) Jan Struijs benadrukt dat de politie alleen schiet bij ernstige situaties. “De politie schiet niet zo vaak en niet zo veel, het moet dan echt een gevaarlijke situatie zijn geweest”, aldus Struijs.

Eerder op de avond blokkeerden de boeren een distributiecentrum van de Spar in Heerenveen. Er gaan verschillende beelden van het incident, dat zich rond 22.40 voordeed, rond op sociale media.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Er klinkt online veel kritiek op zowel de boeren als de politie. “Iedereen bemoeit zich ermee”, ziet ook Struijs. “Het lijkt bijna wel alsof we een veiligheidscrisis hebben in plaats van een stikstofcrisis. Ik doe vooral dringend de oproep om het onderzoek van de Rijksrecherche af te wachten voor de waarheidsvinding over het schieten van de politie.”

‘Laten we in godsnaam onze rust bewaren’

Wim Groeneweg van politievakbond ACP onderschrijft dat. “Laten we in godsnaam onze rust bewaren totdat het onderzoek klaar is. De politie bestaat uit zeer goed opgeleide mensen die echt niet zomaar gaan schieten.” Groeneweg verwacht dat het schieten een incidentele gebeurtenis is, en niet de voorbode van escalatie van de boerenprotesten. “Er is juist een goede balans tussen boeren en agenten, op veel plekken gaan ze gewoon goed met elkaar in gesprek.”

Struijs ziet ook dat een meerderheid van de boeren wil demonstreren zonder geweld en zonder gevaarlijke situaties. “Maar op sommige plaatsen worden de protesten grimmiger, zoals in Friesland dinsdagavond”, zegt hij. “Ook sluiten er opruiers aan, die we kennen van eerdere demonstraties. Die hebben maar één doel: geweld tegen de overheid. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling.”

De NPB-voorzitter maakt zich daarom zorgen over eventuele verdere escalatie van de boerenprotesten. “De politie loopt op dit moment al op zijn tandvlees. Escalatie zal ten koste gaan van het welzijn van de politiemensen”, zegt hij. Eerder in Goedemorgen Nederland waarschuwde Struijs al dat andere zaken door deze demonstraties langer op de plank blijven liggen.

LTO: geschrokken van gebeurtenissen

Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland heeft aangegeven geschrokken te zijn van de de gebeurtenissen. Volgens LTO is het belangrijk dat goed duidelijk wordt wat er precies is gebeurd.

De BoerBurgerBeweging (BBB) en Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie hebben een spoeddebat aangevraagd vanwege de gebeurtenissen in Heerenveen, maar daar lijkt in de Tweede Kamer geen meerderheid voor te zijn. De Kamer sprak vorige week al urenlang over het grimmige karakter van de boerenprotesten tegen de stikstofplannen van het kabinet, die vooral de landbouwsector hard raken.

De Rijksrecherche doet nu onderzoek naar het voorval. Dat is altijd het geval wanneer de politie geschoten heeft. Dat twittert ook VVD-Kamerlid Ingrid Michon. Zij bestrijdt wel alvast de lezing van Van der Plas dat de politie op boeren heeft geschoten. “Boeren? Een roekeloze trekkerbestuurder die de bevelen van de politie negeert en de politie in gevaar brengt!”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Ook justitieminister Dilan Yeşilgöz wil meer informatie over wat er precies gebeurd is in Heerenveen voordat zij daarop reageert, aldus een woordvoerder. Die wijst er eveneens op dat de Rijksrecherche nog onderzoek doet.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Waar protesteren de boeren vandaag tegen?

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast Het Misdaadbureau: Wat zit er in het mysterieuze koffertje van de beveiliging?

De bedreigde prinses Amalia bezoekt samen met haar zusjes en ouders de Drentse stad Emmen op Koningsdag. Wat komt er kijken bij deze ongekende veiligheidsoperatie? En wat zit er in de mysterieuze, zwarte koffertjes van de beveiliging?

Presentator Maaike Timmerman neemt het in deze korte, extra aflevering door met onderzoeksjournalist Noa van Oostrom en koningshuisdeskundig en historicus Coks Donders.

Luister hier!

Koningsdagspecial vanuit Verhalenhuis Belvédère

Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten in Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam:

Zaterdag 17.00 uur
Wat zit er in de zwarte koffers van de ‘veiligheidsmannetjes’ op Koningsdag?

Koning Willem-Alexander blaast op Koningsdag 57 kaarsjes uit. Het feestje viert hij dit jaar met zijn familie in Emmen. Maar daar wordt hij steevast vergezeld…

Lees meer

Vrouw zet eigen stalking in scène: OM eist 1,5 jaar cel

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw…

Lees meer

Guatemalaan hoopt doodgebloed Frans dorp met café nieuw leven in te blazen: ‘Dorpen hebben geen sociaal leven meer’

Diep in het Franse platteland ligt het plaatsje Luzy, een dorp dat op sterven na dood was. Ondanks dat mensen die op zoek zijn naar…

Lees meer

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief,…

Lees meer

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer