main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
5 juli 2022 — 12:50

Politieactie tegen mensensmokkel in Duitsland en ook in Nederland

De Duitse politie is dinsdag op grote schaal in actie gekomen tegen bendes mensensmokkelaars. Er zijn negenhonderd agenten actief met talrijke huiszoekingen in heel het land, maar vooral in de regio Osnabrück. Ook de politie in Nederland, België, Engeland en Frankrijk is bij het onderzoek betrokken. Dat wordt geleid door de Europese opsporingsorganisaties Europol en Eurojust. Eurojust geeft over de actie woensdag om 11.00 uur in Den Haag een persconferentie.

Het onderzoek heeft volgens het Duitse blad Der Spiegel maandenlang geduurd en is mede een gevolg van Europese wrijvingen. In december klaagde de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, in het parlement dat de Duitse politie in de streek van Osnabrück een bende had laten lopen die bootjes, zwemvesten en motoren leverde aan mensensmokkelaars. Hij zei boos dat 90 procent van al het materiaal waar mensen mee worden gesmokkeld over het Kanaal naar Engeland, afkomstig is uit Duitsland.

De klacht van Darmanin heeft mogelijk geleid tot meer politieaandacht voor de regio Osnabrück waar veel huiszoekingen zijn geweest. Het zou onder meer gaan om criminele bendes van Iraakse Koerden. In Duitsland zijn volgens Der Spiegel dinsdag bijna twintig arrestaties verricht . In Nederland waren in deze zaak vijf huiszoekingen en vijf aanhoudingen.

Een bende zou 75.000 euro kunnen verdienen door een bootje met migranten van de Noord-Franse kust naar het zuidoosten van Engeland te laten varen. De smokkelbootjes varen meestal niet meer terug. De meeste vaartuigen komen uit China en worden mogelijk via Turkije en Bulgarije naar Duitsland gebracht. Daar worden ze door bendes ingezet in de mensensmokkel.

Dit jaar hebben al circa 22.750 mensen een poging gedaan vanuit Frankrijk het Kanaal over te steken om Engeland te bereiken, volgens de Franse autoriteiten.

LEES OOK: Voorzitter LTO-Nederland: ‘We hebben drie harde eisen voor Remkes’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in