main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 4 juli 2022 — 13:06

Gezin CDA-Kamerlid Derk Boswijk met dood bedreigd door dorpsgenote

Het gezin van CDA-Kamerlid en landbouwwoordvoerder Derk Boswijk is afgelopen dinsdagavond met de dood bedreigd door een dorpsgenote die voor de deur van Boswijks woning stond. Dat zei het Kamerlid maandagochtend in zijn eerste interview sinds de gebeurtenis. “Mijn gezin heeft bezoek gehad van één persoon toen ik in Den Haag aan het werk was”, blikt hij terug. “Ze zijn daar de huid volgescholden en er is ze medegedeeld dat mij en mijn kinderen iets zou overkomen.”

Het was voor Boswijk de druppel, die ervoor zorgde dat hij zijn werk een aantal dagen neerlegde. “Ik voel me niet onveilig, maar dit ging over mijn gezin dat overstuur was. Ik ben dan wel politicus, maar in de eerste plaats vader. Het heeft een nog steeds een heel grote impact op mijn gezin.” Het Kamerlid is momenteel nog in overleg met de politie over de vraag of hij aangifte gaat doen. “Zij nemen het heel erg serieus, maar het is voor nu nog even de vraag of het zin heeft om aangifte te doen. Er zijn namelijk subtiele bewoordingen gebruikt.”

Boswijk voerde het gesprek met presentator Sven Kockelmann een dag na de aanwijzing van VVD-bestuurder Johan Remkes als bemiddelaar tussen de boeren en het kabinet. “Het is broodnodig dat iemand van buiten het kabinet dit gesprek gaat voeren”, zegt Boswijk over die aanstelling. Hij vindt Remkes kundig en geschikt, maar wil nog geen steun voor de aanwijzing uitspreken. “Dat moet ik eerst met de CDA-fractie overleggen. Ik houd ervan om dingen in de juiste volgorde te doen.”

Mestderogatieregeling

Op de dag van weer een nieuwe ronde boerenprotesten, kwam De Telegraaf met het bericht dat Nederland zijn mestderogatieregeling dreigt kwijt te raken in Brussel. Dit zou betekenen dat boeren veel minder mest zouden mogen uitrijden, met torenhoge kosten als gevolg. Boswijk maakt zich hier al maanden “heel, heel veel zorgen over”. “Dit zou leiden tot een soort koude sanering van de veestapel. Gezien de grote transitie waar we voor staan, zou dit een heel groot probleem zijn.” Het CDA-Kamerlid pleit ervoor om niet alleen verantwoordelijk minister Staghouwer van Landbouw, maar ook premier Rutte naar Brussel te sturen om de mestderogatie af te dwingen. “We kunnen dit er simpelweg niet bij hebben.”

LEES OOK: Nederlandse Politiebond: boerenprotesten trekken hele zware wissel op politiemensen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in