Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

‘De overheid heeft echt gefaald in haar communicatie over het stikstofbeleid’

Floortje van Gameren

Wegblokkades, vrachtwagens die niet meer weg kunnen rijden uit distributiecentra van supermarkten en vernielingen van politieauto's; dat de boeren boos zijn dringt nu wel door tot alle lagen van de bevolking. En dat heeft natuurlijk alles te maken met het aangekondigde stikstofbeleid. Hierdoor zullen veel boerenbedrijven uiteindelijk de deuren moeten sluiten zodat de stikstofuitstoot fors kan worden verminderd.

De vraag rijst of de strenge stikstofnormen wel haalbaar zijn. Angstvallig kijken vooral melkveehouders momenteel naar de lopende lobbygesprekken die het kabinet nu heeft met de Europese Commissie over derogatie. Volgens een woordvoerder van het ministerie moeten melkveehouders er echt rekening mee houden dat de derogatie er anders uit komt te zien.

Officieel mogen melkveehouders dit jaar maar 170 kilo stikstof uit dierlijke mest aanwenden. Maar de meesten houden de derogatienorm van 230 of 250 kilo stikstof bemest aan. LTO-voorzitter Sjaak van der Tak maakt zich ontzettende zorgen over deze ontwikkeling. "Als we de mestderogatie niet krijgen, dan krijgen duizend boeren een enorm inkomensverlies te verwerken," zegt Van der Tak in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Remkes

En dan is er ook nog de kritiek op oud-bestuurder Johan Remkes die als onafhankelijk bemiddelaar is aangesteld om de boel tussen kabinet en boeren te sussen. "Ik denk dat Remkes het wel kan, absoluut. Maar is hij nou de meest geschikte persoon hiervoor?" vraagt voormalig spindoctor van de VVD Henri Kruithof zich af. Kruithof doelt daarmee op Remkes verleden met het stikstofbeleid. De oud-bestuurder was toentertijd van een commissie die het kabinet daarover adviseerde. Vandaar dat vanuit de boerengemeenschap met argwaan naar Remkes wordt gekeken. "De overheid heeft echt gefaald in haar communicatie over het stikstofbeleid. Alleen al daarom gaan we de doelen niet halen. Nu al," aldus Kruithof.

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau