main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Onderzoeksbureau - 2 juli 2022 — 11:46

Inbouwen van geheime ruimte in vervoersmiddel wordt illegaal

Het wordt illegaal om een geheime ruimte in een auto of vrachtwagen in te bouwen. Die kunnen namelijk dienen als opslag of vervoer van wapens en drugs. Dat blijkt uit een geplande wijziging van het Wetboek van Strafrecht – die vandaag openbaar is gemaakt – naar aanleiding van een oproep van de politie in de WNL-Podcast Het Onderzoeksbureau.

Garagehouders die verborgen ruimtes inbouwen in auto’s waanden zich onaantastbaar. Het inbouwen van zulke ruimtes in auto’s was voorheen niet strafbaar, maar daar komt nu dus verandering in.

Kamervragen

Na de publicatie van Het Onderzoeksbureau, waarin door politie een oproep werd gedaan de wet -en regelgeving aan te passen, werden er Kamervragen gesteld door Tweede Kamerlid Michiel van Nispen (SP) aan toenmalig demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. Na beantwoording van de vragen werd er gekeken of het mogelijk was om een aanpassing in het Wetboek van Strafrecht door te voeren.

Nodig ook, want uit onderzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid bleek steeds meer voertuigen van criminelen een geheime ruimte in hun auto hadden ingebouwd. En dan is bijvoorbeeld een vuurwapen, voor het gewone oog uit zicht, maar voor de crimineel wel binnen handbereik.

Straf

Niet alleen het inbouwen van een geheime ruimte, maar ook het bezitten van een voertuig met zo’n ruimte wordt verboden. Wie daar toch zijn vingers aan brandt kan een gevangenisstraf van maximaal één jaar verwachten, of een geldboete die tot 9000 euro kan oplopen. Wie er ‘zijn beroep of gewoonte’ van hebben gemaakt om geheime ruimtes in te bouwen, krijgt er nog een straf bovenop. Dat wordt in het voorstel genoemd. Wanneer de wetswijziging wordt ingevoerd is vooralsnog onbekend. Meestal gebeurt dat op 1 januari of 1 juli. Voor nu kunnen belanghebbenden nog commentaar leveren op het wetsvoorstel.

In 2019 zijn er 340 auto’s door de politie in beslag genomen, een verdubbeling van het aantal in 2018. In 2020 waren het er 360. De cijfers van 2021 zijn nog niet bekend.

Schrijf je nu gratis in

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Politie: ‘Maak inbouwen verborgen ruimtes in auto’s strafbaar’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in