main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 juli 2022 — 10:40

Tweede Kamer hoopt via bemiddelaar verhouding met boeren te verbeteren: ‘Een brevet van onvermogen’

Premier Mark Rutte pleitte gisteren tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer voor een bemiddelaar, om het gesprek tussen Den Haag en de boeren weer op gang te krijgen.

Weer een bewindspersoon erbij die zich met de stikstofcrisis en de protesterende boeren bezighoudt. Naast stikstofminister Christianne van der Wal en minister Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).

Taak Staghouwer

Eigenlijk is het de taak van Staghouwer de plannen van Van der Wal uit te voeren. Als het ware is hij de schakel tussen het landsbestuur en de boerensector. “Het is vooral een brevet van onvermogen dat extern gekeken moet worden om de verhoudingen weer normaal te krijgen”, zegt politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Staghouwer “laat het liggen”, volgens De Winther. De minister heeft de afgelopen weken vaker kritiek gekregen. Zelfs vanuit de hoek van zijn eigen partij, de ChristenUnie. “Hij moest meer werk maken van het bieden van perspectief.”

Bemiddelaar

De Winther betwijfelt of een bemiddelaar ervoor gaat zorgen dat de partijen “ergens in het midden” eruit komen. De doelen blijven immers overeind staan. Dus is het de vraag wat het kabinet de boeren precies kan bieden. “Of is het vooral om mensen gerust te stellen?”, vraagt De Winther zich af. “Dat zal de gedachtegang zijn van het kabinet. Of de boerensector daar genoegen mee neemt is nog maar de vraag.”

Vivianne Heijnen, staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat, denkt dat een bemiddelaar wel kan helpen, omdat “de verhouding tussen een grote groep boeren en het kabinet op dit moment gewoon niet goed is”. Zij denkt dat het voor boeren belangrijk is om te weten “dat er een meer neutraal tussenpersoon is. Om toch met elkaar het goede gesprek te voeren.”

Rol van provincies

In de stikstofplannen van minister Van der Wal werd de uitvoering hiervan op het bordje gelegd van de provincies. Ondanks een toevoeging van een bemiddelaar “zullen provincies belast blijven met de uitvoering van de plannen”, zegt De Winther. “Het is ook verstandig om aan de regionale expertise over te laten hoe de stikstofdepositie er in dat gebied uitziet.”

Schrijf je nu gratis in

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: OM-topman: snelrecht inzetten bij strafbare feiten tijdens boerenprotesten

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in