main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 juli 2022 — 10:40

Tweede Kamer hoopt via bemiddelaar verhouding met boeren te verbeteren: ‘Een brevet van onvermogen’

Premier Mark Rutte pleitte gisteren tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer voor een bemiddelaar, om het gesprek tussen Den Haag en de boeren weer op gang te krijgen.

Weer een bewindspersoon erbij die zich met de stikstofcrisis en de protesterende boeren bezighoudt. Naast stikstofminister Christianne van der Wal en minister Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).

Taak Staghouwer

Eigenlijk is het de taak van Staghouwer de plannen van Van der Wal uit te voeren. Als het ware is hij de schakel tussen het landsbestuur en de boerensector. “Het is vooral een brevet van onvermogen dat extern gekeken moet worden om de verhoudingen weer normaal te krijgen”, zegt politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Staghouwer “laat het liggen”, volgens De Winther. De minister heeft de afgelopen weken vaker kritiek gekregen. Zelfs vanuit de hoek van zijn eigen partij, de ChristenUnie. “Hij moest meer werk maken van het bieden van perspectief.”

Bemiddelaar

De Winther betwijfelt of een bemiddelaar ervoor gaat zorgen dat de partijen “ergens in het midden” eruit komen. De doelen blijven immers overeind staan. Dus is het de vraag wat het kabinet de boeren precies kan bieden. “Of is het vooral om mensen gerust te stellen?”, vraagt De Winther zich af. “Dat zal de gedachtegang zijn van het kabinet. Of de boerensector daar genoegen mee neemt is nog maar de vraag.”

Vivianne Heijnen, staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat, denkt dat een bemiddelaar wel kan helpen, omdat “de verhouding tussen een grote groep boeren en het kabinet op dit moment gewoon niet goed is”. Zij denkt dat het voor boeren belangrijk is om te weten “dat er een meer neutraal tussenpersoon is. Om toch met elkaar het goede gesprek te voeren.”

Rol van provincies

In de stikstofplannen van minister Van der Wal werd de uitvoering hiervan op het bordje gelegd van de provincies. Ondanks een toevoeging van een bemiddelaar “zullen provincies belast blijven met de uitvoering van de plannen”, zegt De Winther. “Het is ook verstandig om aan de regionale expertise over te laten hoe de stikstofdepositie er in dat gebied uitziet.”

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: OM-topman: snelrecht inzetten bij strafbare feiten tijdens boerenprotesten

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:

  • Defensieminister Kajsa Ollongren over de militaire conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. En ze vloog en passant mee in een F16 en leverde het toestel af in Roemenië;
  • Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over het mogelijke scenario van een oorlogseconomie;
  • Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk over zijn nieuwe boek ‘Het nieuwe IJzeren Gordijn’;
  • Amerikakenner Raymond Mens over de hitfilm Civil War, over een hedendaagse burgeroorlog in de Verenigde Staten. En een update van de rechtszaken tegen oud-president Donald Trump.

Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Witwasgeld aan banden?

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge; als het aan het kabinet ligt, kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. De maatregel moet het criminelen moeilijker maken om met witgewassen geld een flinke aankoop te doen. 

Martijn de Greve bespreekt deze maatregel met:

  • Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie oftewel dé man die zijn pijlen richt op de witteboordencriminelen
  • Medy van der Laan, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media in het kabinet-Balkenende II namens D66, en nu de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken
  • Eddy van Hijum, Tweede Kamerlid voor NSC en medeonderhandelaar in de formatie.

Luister de aflevering terug via je favoriete podcast-app!

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer

NSC-onderhandelaar Van Hijum: ‘Plan om doorberekening te laten maken door het CPB komt van alle vier de partijen’

Alle vier de onderhandelende partijen hebben in het verleden meerdere keren felle kritiek geuit op het Centraal Planbureau (CPB). Desondanks willen ze het plan dat…

Lees meer

Wilders doet aangifte tegen Timmermans wegens opruiing

PVV-leider Geert Wilders houdt voet bij stuk en heeft aangifte gedaan tegen GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans om uitspraken die hij zaterdag deed op diens partijcongres. Hij…

Lees meer