main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 juli 2022 — 13:13

Kaalslag dreigt in het openbaar vervoer: ‘Wij hebben behoefte aan een vangnet’

Steeds vaker en steeds langer wachten op de trein, metro of bus. Nu kaalslag in het openbaar vervoer dreigt, wordt dat scenario steeds serieuzer. De coronasteun stopt namelijk aan het einde van het jaar, maar de bedrijven zijn nog lang niet hersteld.

“Wij hebben behoefte aan een vangnet voor 2023 en misschien ook 2024 om het financiële gat in die jaren op te vangen”, zegt Rolf Harbers, woordvoerder van het Rotterdamse vervoerbedrijf RET bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Wij zijn nog niet hersteld en zitten op 85 procent reizigers van voor corona.”

Als dat niet komt “hebben wij twee problemen”, gaat Harbers verder. “Ten eerste het acute probleem dat wij 30 tot 40 procent van de lijnen moeten schrappen. En ten tweede willen wij juist meer ov in de toekomst, voor de woningbouw, voor de economie en omdat de wegen dichtslibben.”

Coronasteun

“We zijn nog in gesprek”, zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) over de coronasteun aan vervoersbedrijven die eind dit jaar stopt. “Wat ik aan hen heb gevraagd is om meer inzicht te geven in de cijfers.” Het beeld dat Heijnen kreeg was namelijk verschillend. “Er zijn vervoersbedrijven die zeggen dat zij geen steun nodig hebben, terwijl andere vervoerders aangeven zich echt zorgen te maken.”

Daarom wil Heijnen dus een beter overzicht krijgen van de verschillen, want “op basis van onze eigen cijfers zou het zo moeten zijn dat in 2023 het aantal mensen die met het ov reizen weer terug is op het oude peil”.

Stimuleren openbaar vervoer

Heijnen benadrukt het belang van het openbaar vervoer. “Wij ambities hebben om het ov te stimuleren en willen richting 2030 30 procent meer reizigers in de trein hebben.”

De staatssecretaris geeft aan dat ook het geluid in de Tweede Kamer is dat het openbaar vervoer niet verschraald. “Maar wij willen ook dat openbaarvervoerbedrijven hun best doen om meer mensen terug naar het ov te halen.” Bijvoorbeeld door meer campagnes te voeren om mensen te enthousiasmeren de trein of bus te pakken, zegt de bewindsvrouw. “Uiteindelijk is het allemaal belastinggeld. Dus elke euro die wij uitgeven, moeten wij ook nuttig uitgeven.”

Schrijf je nu gratis in

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: MKB-voorman Vonhof: verantwoordelijkheid voor corona niet alleen bij ondernemers leggen

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in