main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 juli 2022 — 11:12

MKB-voorman Vonhof: verantwoordelijkheid voor corona niet alleen bij ondernemers leggen

Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof vindt dat niet alleen ondernemers maar ook het kabinet een plan moet maken hoe om te gaan met corona, nu de besmettingscijfers weer oplopen. Vandaag presenteren alle sectoren draaiboeken die de basis moeten worden voor coronamaatregelen, maar in Den Haag blijft het stil. “We vragen om duidelijkheid aan twee kanten”, aldus Vonhof in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het kabinet wil voorkomen dat Nederland in de toekomst opnieuw in lockdown moet en vraagt ondernemers en de samenleving verantwoordelijkheid te dragen. Maar “dan moet je zelf wel de boel op orde hebben”, zegt Vonhof. “Een ondernemer wil van de overheid horen of de beddencapaciteit op orde is en of vaccinaties en het testbeleid geregeld zijn.”

Het ministerie van Volksgezondheid heeft inmiddels plannen gekregen van onder meer scholen, kinderdagverblijven, de sport, winkels, contactberoepen, het openbaar vervoer, rijscholen, de luchtvaart en veerbootexploitanten. Volgens Vonhof moet Nederland zich goed realiseren dat “iedere maatregel die een ondernemer neemt uit eigen beweging, impact heeft op zijn bedrijfsvoering”.

‘Ondernemer geen scheidsrechter’

Daarbij kan “een ondernemer nooit alles goed doen voor de samenleving, als de samenleving zelf niet reageert”, vervolgt de MKB-voorman. “Mensen hebben geen zin meer in lockdowns en gedragen zich anders. Je moet oppassen dat de ondernemer straks een soort scheidsrechter wordt én de pijn moet nemen. Als je maatregelen neemt die ervoor zorgen dat je minder klanten in je winkel hebt en dus minder omzet, is er ergens een grens.”

Vonhof vindt dat Den Haag weer de regie in handen moet nemen. “We proberen nu overheidsbeleid en dat wat ondernemers hebben geleerd in elkaar te vlechten. Maar de aanpak in verschillende sectoren moet op elkaar aansluiten. Het moet ook duidelijk zijn wanneer de overheid gaat escaleren, opschalen. De overheid moet aangeven wanneer we van het ene naar het andere scenario gaan.”

‘Overheid zegt: zoek het maar uit’

Horecaondernemer Gijs Werschkull “is zeker bereid over te gaan tot maatregelen”, maar voelt zich aan zijn lot overgelaten. “De overheid zegt op dit moment: doe maar iets, zoek het maar uit. Je krijgt sowieso geen compensatie, maar we verwachten wel dat je met een plan komt.”

Hij waarschuwt dat het “alleen maar mogelijk is om plannen te maken binnen gestelde kaders. Anders is het heel erg ingewikkeld”. Hij verwacht naar twee jaar corona “dat de overheid zelf kaders kan stellen en een plan heeft hoe om te gaan met corona, maar ik zie niks”. Overigens is Werschkull “pertinent niet bereid” zijn zaak weer op slot te doen.

Volgens Vonhof is het belangrijk dat vanuit Den Haag “de communicatie helder is, eenduidig en op tijd. Een ondernemer wil niet een dag van te voren horen: morgen gaat u dicht.” Daarom moet ook Den Haag in actie komen, vindt hij. Het kan niet zo zijn dat de rekening weer bij ondernemers terecht komt”, besluit de MKB-voorman.

Schrijf je nu gratis in

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Coronadrukte in ziekenhuizen loopt verder op

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in