Kaalslag dreigt in het openbaar vervoer: ‘Wij hebben behoefte aan een vangnet’
Steeds vaker en steeds langer wachten op de trein, metro of bus. Nu kaalslag in het openbaar vervoer dreigt, wordt dat scenario steeds serieuzer. De coronasteun stopt namelijk aan het einde van het jaar, maar de bedrijven zijn nog lang niet hersteld.
"Wij hebben behoefte aan een vangnet voor 2023 en misschien ook 2024 om het financiële gat in die jaren op te vangen", zegt Rolf Harbers, woordvoerder van het Rotterdamse vervoerbedrijf RET bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Wij zijn nog niet hersteld en zitten op 85 procent reizigers van voor corona."
Als dat niet komt "hebben wij twee problemen", gaat Harbers verder. "Ten eerste het acute probleem dat wij 30 tot 40 procent van de lijnen moeten schrappen. En ten tweede willen wij juist meer ov in de toekomst, voor de woningbouw, voor de economie en omdat de wegen dichtslibben."
Coronasteun
"We zijn nog in gesprek", zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) over de coronasteun aan vervoersbedrijven die eind dit jaar stopt. "Wat ik aan hen heb gevraagd is om meer inzicht te geven in de cijfers." Het beeld dat Heijnen kreeg was namelijk verschillend. "Er zijn vervoersbedrijven die zeggen dat zij geen steun nodig hebben, terwijl andere vervoerders aangeven zich echt zorgen te maken."
Daarom wil Heijnen dus een beter overzicht krijgen van de verschillen, want "op basis van onze eigen cijfers zou het zo moeten zijn dat in 2023 het aantal mensen die met het ov reizen weer terug is op het oude peil".
Stimuleren openbaar vervoer
Heijnen benadrukt het belang van het openbaar vervoer. "Wij ambities hebben om het ov te stimuleren en willen richting 2030 30 procent meer reizigers in de trein hebben."
De staatssecretaris geeft aan dat ook het geluid in de Tweede Kamer is dat het openbaar vervoer niet verschraald. "Maar wij willen ook dat openbaarvervoerbedrijven hun best doen om meer mensen terug naar het ov te halen." Bijvoorbeeld door meer campagnes te voeren om mensen te enthousiasmeren de trein of bus te pakken, zegt de bewindsvrouw. "Uiteindelijk is het allemaal belastinggeld. Dus elke euro die wij uitgeven, moeten wij ook nuttig uitgeven."
LEES OOK: MKB-voorman Vonhof: verantwoordelijkheid voor corona niet alleen bij ondernemers leggen