main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 juni 2022 — 08:37

Spoeddebat in Tweede Kamer vooral vanwege ‘groeiende onvrede in de samenleving’

De Tweede Kamer houdt vanavond een spoeddebat, met als aanleiding de relschoppende boeren die zich ook voor de woning van politici melden. Het zal ook gaan over het groeiende wantrouwen in de Nederlandse samenleving.

“Het gaat over intimidatie van politici. Ik verwacht dat het niet alleen maar gaat over de boeren van afgelopen dagen, maar over een enorme reeks aan incidenten van afgelopen jaren”, zegt politiek verslaggever van WNL Thomas van Groningen bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Denk aan de uit de hand gelopen coronademonstraties. “Ze willen het ook hebben over een groeiend onvrede in de samenleving.”

Thema debat

Het is nog maar de vraag hoe het debat er dan uit komt te zien. SGP-fractievoorzitter “staat zelf niet te popelen” om een spoeddebat. “Loop je dan niet het risico dat je juist weer een polarisatie die je in de samenleving ziet, opnieuw in de Tweede Kamer vertoont?”, vraagt hij zich af.

Volgens Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, moet er tijdens het debat vooral duidelijk worden dat “de democratie is aangevallen”. Hij doelt op alle politici die momenteel bedreigd worden. “Dat is gewoon crimineel gedrag. Het gaat niet alleen om openbare orde en veiligheidsproblematiek.”

In zijn jaren bij de politie heeft Struijs veel meegemaakt, maar “dat zoveel mensen die voor de rechtsstaat werken structureel bedreigd worden” is een probleem. “Ik hoop dat er tijdens het debat goed gekeken wordt hoe wij die niet alleen repressief, maar ook aan de voorkant tackelen met zijn allen.”

Sociale media

Van der Staaij is het ermee eens dat het bedreigen van politici en hen thuis opzoeken een aanval op de democratie betekent. Een deel van het probleem ligt bij sociale media, zegt hij. “Je kunt heel makkelijk gegevens naar voren brengen en mensen ophitsen.”

Om dit te voorkomen wil D66-Tweede Kamerlid Joost Sneller een verbod op het ongewenst en onaangekondigd thuis bezoeken van politici in de wet laten vastleggen. “We moeten oppassen dat wij ineens zonder goede analyses van wat exact het probleem is en wat nodig is, nu naar symbolische maatregelen gaan waarvan je ook moet afvragen of dit gaat werken”, reageert de SGP’er. “We hebben al heel veel instrumenten om daadwerkelijk op te kunnen treden. Maar dan moeten wij dat wel goed gebruiken.”

Schrijf je nu gratis in

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Kamer en kabinet donderdag in debat over boerenrellen

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in