main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 30 juni 2022 — 12:50

Premier Rutte vanaf NAVO-top: Nog meer geld voor Defensie nodig

Volgens premier Rutte moet er ook de komende jaren meer geld naar Defensie om te kunnen blijven voldoen aan de 2% norm die de NAVO stelt. Dat zei hij donderdagochtend in het programma Sven op 1 op NPO Radio 1.

Rutte sprak deze woorden uit vanaf de NAVO-top in Madrid: “We verhogen onze defensie-uitgaven nu en kunnen dus in 2024 en 2025 aan de NAVO-norm van 2% voldoen. Als de economie daarna doorgroeit, zakken we daar weer onder. Dus dat betekent dat er dan ook meer geld naar defensie zal moeten. Maar dat moet dan nog wel formeel besloten worden door dit kabinet of het volgende. Mijn verwachting is dat dit politiek geen probleem zal zijn.”

Meest bijzondere NAVO-top

Volgens de minister-president is deze NAVO-top de meest bijzondere die hij heeft meegemaakt als premier. “Als ik de afgelopen jaren de revue laat passeren, dan kom ik tot de conclusie dat deze top er echt uitspringt. Er is een enorme versterking van de alliantie, van het bondgenootschap door de Russische dreiging. Het zodanig opbouwen van de oostgrens is ook historisch. En dat Zweden en Finland gaan toetreden tot de NAVO natuurlijk. 200 jaar is Zweden neutraal geweest. Het zegt dus wel wat over de bijzondere tijd waarin we leven.”

Zware wapenleveranties aan Oekraïne

Prioriteit van Mark Rutte is het blijven leveren van zware wapenleveranties aan Oekraïne. Dat benadrukte hij ook zijn bijdrage op de NAVO-top. Rutte: “ We kunnen geen mensen leveren aan Oekraïne natuurlijk, omdat we niet direct in oorlog zijn, maar we moeten met elkaar wel zware wapens blijven leveren. Ik heb daarover gesproken met de Oekraïense president Zelenski en met premier Boris Johnson van het Verenigd Koninkrijk. We moeten namelijk ook andere landen daar op blijven wijzen en er meer aan doen om die landen mee te krijgen.”

Rutte vervolgt: “Ik ga niet zeggen om welke landen het gaat. Maar het gaat om het belang van deze strijd en oorlog. We moeten bereid zijn om pijn te lijden, dat merken we natuurlijk al door de hoge prijzen en inflatie. Die prijs moeten we betalen voor onze langjarige prijs voor vrijheid en veiligheid.”


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer