main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 juni 2022 — 11:32

Politie denkt aan ‘inzet van zwaardere middelen’ tegen dreigende boeren

De politie moest het gisteren tijdens boerenprotesten vaak ontgelden. Relschoppers sloegen in Stroe in het rond met grote hamers en stalen pijpen en staken ook banden lek van politieauto’s- en motoren. De ME moest in actie komen en het gewelddadige gedrag een halt toe te roepen. De politie overweegt, als de situatie zeer bedreigend is, om zwaardere middelen in te zetten.

De situatie bij het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), waar de boeren weer voor de deur stonden, was dinsdagavond zo onveilig dat agenten voor hun eigen veiligheid moesten kiezen. De politie geeft aan op zoek te gaan naar de daders.

Tekst gaat verder onder tweet

Het probleem voor de politie is dat zij zich niet goed kunnen voorbereiden op de protestacties van de boeren, zo geeft Willem Woelders, politiechef Landelijke Eenheid, bij Goedemorgen Nederland op NPO 1 aan. “Wat je ziet is dat men op onverwachte momenten actie voert, blokkades toepast of zoals gisteren bij de minister (Christianne van der Wal, red.) terechtkomt.”

Zo kan het dus voorkomen dat politie-eenheden plots voor een grote groep relschoppende boeren komen te staan. In dat geval “kan het zo zijn dat collega’s zich terugtrekken, om vervolgens terug te komen als er meerdere mensen bij zijn”.

Vuurwapen

Als het qua mankracht niet lukt om de demonstranten in toom te houden, moet er volgens Woelders gekeken worden naar een alternatief. “Dan kijk je of je zwaardere middelen kunt gebruiken, zoals een vuurwapen.” Maar dat “kun je pas in uiterste gevallen doen en moet je zeer terughoudend in zijn”.

Of het gebruik van het vuurwapen de juiste oplossing is, moet ter plaatse gemaakt worden. “Het is afhankelijk van het geweld dat ontstaat”, legt Woelders uit. Hij noemt als voorbeeld de situatie rondom de woning van Van der Wal. “Als je daar de indruk krijgt dat er rechtstreeks mensen of collega’s in gevaar lopen, dan kan het zo zijn dat je gedwongen wordt om het wapen te gebruiken.”

Dat is niet iets waar Woelders op zit te wachten. “Daarom hoop ik echt dat dit soort mensen en boeren zich realiseren dat dit echt niet kan en hiermee ophouden. Dit soort dreigingen richting ministers, bestuurders, burgers of politiemensen moet echt stoppen.”

Trekkers

Dan zijn er nog de trekkers waar boeren over beschikken en die ze vaak inzetten tijdens protesten. De vraag is wat de politie hiertegen kan doen. “Het gaat met name om de bestuurder die op de trekker zit. Wij proberen in eerste instantie met hem in gesprek te raken om te voorkomen dat hij daar gekke dingen mee doet”, zegt de politiechef.

Gaat de boer toch over tot “gekke dingen doen”, dan “heb je maar een aantal beperkte mogelijkheden”. Bijvoorbeeld door trekkers met voertuigen te blokkeren. “Het werkt af en toe, maar soms gaan zij er gewoon omheen.”

Soms blokkeren boeren allerlei wegen met hun trekkers. Die krijg je daar niet zomaar weg volgens Woelders. “Het is een middel dat heel lastig is als het kwaad of verkeerd wordt ingezet.”

De vraag of het leger dan nodig is, omdat zij zich beter kunnen weren tegen de trekkers, ligt op tafel. “Dat is vaak beperkt tot materieel, omdat mensen van het leger niet zijn opgeleid en de bevoegdheid hebben om in openbare orde-situaties op te treden. Maar ook de middelen van Defensie zijn daarin in aantallen beperkt.”

LEES OOK: LTO vraagt relschoppende boeren energie anders te besteden: ‘Dit is zinloos, het is nog geen gelopen race’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Aflevering 2 van Op de Barricade

Defensie wil een munitiedepot bouwen bij Toldijk. Hierdoor moeten veel bewoners van het Achterhoekse plaatsje verhuizen. Hun gemeente hield zich lang op de vlakte; Fidan Ekiz staat in deze aflevering van Op de Barricade wel meteen achter de Toldijkers.

Kijk vanavond naar Op de Barricade op NPO 1.

Stand van Nederland: Koplopers

Van al het vrachtverkeer over de hele wereld gaat ongeveer 90 procent over het water. Maar grote schepen zijn ook grootverbruikers van brandstof. In de Hollandse polder kreeg iemand een idee dat aanvankelijk bijna té voor de hand liggend leek: wat als we voor grote zeeschepen het zeil opnieuw zouden uitvinden?

Klik hier en kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Koplopers nu terug via NPO Start.

25 jaar cel en tbs voor ontvoeren, misbruiken en vermoorden Gino

De rechtbank in Maastricht heeft woensdag de 25-jarige Donny M. veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het ontvoeren, seksueel misbruiken en…

Lees meer

Ajax-Lazio zonder uitpubliek, vrees voor antisemitische uitingen

De voetbalwedstrijd in de Europa League tussen Ajax en de Italiaanse club SS Lazio uit Rome, wordt op donderdag 12 december gespeeld zonder uitpubliek. Dat…

Lees meer

Brief van 46 gemeenten aan Faber met zorgen over grenscontroles

In een brief aan Marjolein Faber hebben 46 grensgemeenten hun zorgen geuit over de grenscontroles die de minister van Asiel en Migratie wil inzetten met…

Lees meer

Weeronline: grote kans op storm Conall woensdag

Heel Nederland krijgt woensdag mogelijk te maken met storm Conall. Gedurende de middag en de avond draait de wind en nemen de windsnelheden toe, meldt…

Lees meer

Topman UWV waarschuwt politiek: voorkom dezelfde fouten als bij toeslagenaffaire

Politiek, maak niet dezelfde fout als bij de toeslagenaffaire. Daarvoor waarschuwt Maarten Camps, voorzitter van de Raad van Bestuur van UWV, in het radioprogramma Sven…

Lees meer