main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 juni 2022 — 13:52

PvdA-leider Kuiken: kabinet moet nu regie nemen in aanpak corona

PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken vindt dat het kabinet de regie in handen moet nemen in de aanpak van corona. Zorgminister Ernst Kuipers legt de verantwoordelijkheid voor het niet verder oplopen van het aantal besmettingen nu bij de samenleving, tot groot ongenoegen van Kuiken. “We weten hoe dat uitpakt. Dan gebeurt er gewoon niets”, waarschuwt het Kamerlid in Goedemorgen Nederland.

Het aantal coronabesmettingen loopt de laatste weken weer op en een zomergolf dreigt. Volgens Kuiken ontbreekt het op dit moment bij het kabinet volledig aan een langetermijnstrategie, ook voor de zorg. “Medewerkers zijn overbelast en uitgeput. Er is hoge uitval, deels door corona. Zelfs daarop zijn geen maatregelen genomen.”

Ze hekelt dat het kabinet wacht met het aankondigen van een strategie tot na de zomer. “Met een beetje pech zitten we in het najaar in een nieuwe golf. De samenleving moet dan weten wat er wordt verwacht. Ook zijn er al veel mensen die door longcovid zijn uitgevallen en sectoren die overbelast raken. Als wij straks weer in de penarie zitten, kijken wij elkaar allemaal weer aan en is er eigenlijk niks gebeurd.”

Kuiken pleit ervoor om in ieder geval in ziekenhuizen het dragen van een mondkapje weer te verplichten. Als het aantal besmettingen verder oploopt, moet het kabinet de samenleving ook voorbereiden op de terugkeer van het mondkapje in het openbaar vervoer, vindt ze. Ook moeten volgens haar de basismaatregelen terugkeren en vaker worden herhaald.

Boosterprik

Daarnaast vindt Kuiken dat voor iedereen de vierde boosterprik gratis beschikbaar moet worden gesteld, in ieder geval voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Nu is dat alleen het geval voor zestigplussers. “Ook de luchtkwaliteit op scholen en in openbare gebouwen is nog niet aangepakt. Het kabinet kan meer doen” om de opmars van het coronavirus een halt toe te roepen, beklemtoont Kuiken.

Ook moet het kabinet aankondigen welke maatregelen horen bij verschillende besmettingsaantallen. “Stel dat we straks ernstige tekorten hebben, er meer geprikt moet worden en de horeca wil openblijven, kan dat waarschijnlijk niet samengaan. Dat is niet leuk, maar het moet voorspelbaar zijn.”

Ze vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet die verantwoordelijkheid bij de samenleving legt. “Zelfs als ze zich willen beschermen, krijgen ze die mogelijkheid niet”, doelt ze op het boosterbeleid.

MIT

Ook is ze kritisch op de oprichting van het Maatschappelijk Impact Team (MIT), dat de economische factor een duidelijke stem moet geven in het coronabeleid bij het nemen van maatregelen en naast het Outbreak Management Team (OMT) komt te staan. “Er wordt weer een organisatie opgetuigd waarvan niet helder is wie welke verantwoordelijkheid heeft en wanneer”, vindt Kuiken.

En “ook binnen het MIT lijkt het weer het afschuiven van verantwoordelijkheid. Juist twee jaar crisis heeft ons geleerd dat je snel moet kunnen bijsturen en helder moet zijn in wat je doet en wanneer”, aldus de PvdA’er, die wel begrijpt dat het kabinet naar burgers en bedrijven willen luisteren. “Maar als sectoren geen eigen verantwoordelijkheid nemen, heb je een overheid nodig die zegt: zo gaan we het doen”, besluit ze.

LEES OOK: Bijna 700 patiënten met coronavirus in het ziekenhuis

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in