PvdA-leider Kuiken: kabinet moet nu regie nemen in aanpak corona
PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken vindt dat het kabinet de regie in handen moet nemen in de aanpak van corona. Zorgminister Ernst Kuipers legt de verantwoordelijkheid voor het niet verder oplopen van het aantal besmettingen nu bij de samenleving, tot groot ongenoegen van Kuiken. "We weten hoe dat uitpakt. Dan gebeurt er gewoon niets", waarschuwt het Kamerlid in Goedemorgen Nederland.
Het aantal coronabesmettingen loopt de laatste weken weer op en een zomergolf dreigt. Volgens Kuiken ontbreekt het op dit moment bij het kabinet volledig aan een langetermijnstrategie, ook voor de zorg. "Medewerkers zijn overbelast en uitgeput. Er is hoge uitval, deels door corona. Zelfs daarop zijn geen maatregelen genomen."
Ze hekelt dat het kabinet wacht met het aankondigen van een strategie tot na de zomer. "Met een beetje pech zitten we in het najaar in een nieuwe golf. De samenleving moet dan weten wat er wordt verwacht. Ook zijn er al veel mensen die door longcovid zijn uitgevallen en sectoren die overbelast raken. Als wij straks weer in de penarie zitten, kijken wij elkaar allemaal weer aan en is er eigenlijk niks gebeurd."
Kuiken pleit ervoor om in ieder geval in ziekenhuizen het dragen van een mondkapje weer te verplichten. Als het aantal besmettingen verder oploopt, moet het kabinet de samenleving ook voorbereiden op de terugkeer van het mondkapje in het openbaar vervoer, vindt ze. Ook moeten volgens haar de basismaatregelen terugkeren en vaker worden herhaald.
Boosterprik
Daarnaast vindt Kuiken dat voor iedereen de vierde boosterprik gratis beschikbaar moet worden gesteld, in ieder geval voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Nu is dat alleen het geval voor zestigplussers. "Ook de luchtkwaliteit op scholen en in openbare gebouwen is nog niet aangepakt. Het kabinet kan meer doen" om de opmars van het coronavirus een halt toe te roepen, beklemtoont Kuiken.
Ook moet het kabinet aankondigen welke maatregelen horen bij verschillende besmettingsaantallen. "Stel dat we straks ernstige tekorten hebben, er meer geprikt moet worden en de horeca wil openblijven, kan dat waarschijnlijk niet samengaan. Dat is niet leuk, maar het moet voorspelbaar zijn."
Ze vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet die verantwoordelijkheid bij de samenleving legt. "Zelfs als ze zich willen beschermen, krijgen ze die mogelijkheid niet", doelt ze op het boosterbeleid.
MIT
Ook is ze kritisch op de oprichting van het Maatschappelijk Impact Team (MIT), dat de economische factor een duidelijke stem moet geven in het coronabeleid bij het nemen van maatregelen en naast het Outbreak Management Team (OMT) komt te staan. "Er wordt weer een organisatie opgetuigd waarvan niet helder is wie welke verantwoordelijkheid heeft en wanneer", vindt Kuiken.
En "ook binnen het MIT lijkt het weer het afschuiven van verantwoordelijkheid. Juist twee jaar crisis heeft ons geleerd dat je snel moet kunnen bijsturen en helder moet zijn in wat je doet en wanneer", aldus de PvdA'er, die wel begrijpt dat het kabinet naar burgers en bedrijven willen luisteren. "Maar als sectoren geen eigen verantwoordelijkheid nemen, heb je een overheid nodig die zegt: zo gaan we het doen", besluit ze.
LEES OOK: Bijna 700 patiënten met coronavirus in het ziekenhuis