NAVO-leiders bijeen voor historische top: ‘Defensie en veiligheid worden normaler onderdeel van maatschappelijk leven’
Op de NAVO-top, die vanaf vandaag gehouden wordt in Madrid, moet er een antwoord komen op de vraag hoe de Russische agressie in te tomen. De verdedigingsalliantie die nog niet zo lang geleden hersendood werd verklaard, is nu vitaler dan ooit.
Defensie en veiligheid zullen een “normaler onderdeel worden van ons maatschappelijk leven”, zegt directeur politieke zaken bij het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) Han ten Broeke erover in Goedemorgen Nederland. “En dat geopolitiek, en dat had Nederland al heel lang moeten doen, letterlijk in al onze besluiten moet worden ingeprijsd.”
NAVO-chef Jens Stoltenberg sprak eerder van “de grootste herziening van de collectieve verdediging en defensie sinds de Koude Oorlog”. Grote woorden, zegt Ten Broeke, maar wel allemaal waar. “Het woord historisch wordt snel gebruikt, maar hier is het terecht.”
Op de top wordt er onder meer werk gemaakt van een nieuw strategisch concept, waarin Rusland wordt aangeduid als “de meest significante en directe bedreiging voor onze veiligheid”. Voorheen bekeken we Rusland als ‘frenemy’, zegt Ten Broeke. “Een samentrekking tussen friend en enemy.”
Rusland bedreigde het Westen niet direct, legt hij uit. “Rusland werd bekeken als potentiele partner waarmee we samen de veiligheid van Europa moesten vormgeven door met hen te praten en afspraken te maken.” Maar dat alles is nu in de prullenbak gegooid. “Rusland is gewoon weer een volledige vijand, en dat betekent dat het ‘IJzeren Gordijn’ een beetje opgeschoven is. Dat zit nu een paar kilometer verderop.”
Militarisering van de oostgrens
De nieuwe dreiging uit Moskou vraagt om een forse versterking van de NAVO-landen die Rusland als buurland hebben of dat door de mogelijk verschuivende grenzen vrezen te worden. De NAVO wil haar zogeheten snellereactiemacht ongeveer verachtvoudigen. “Op dit moment heeft de NAVO zo’n 30.000 a 40.000 troepen, die we aan de oostgrens hebben gestationeerd. Dat worden er 300.000”, duidt Ten Broeke. “Dat betekent dat 10 procent van alle NAVO-strijdmachten, met uitzondering van IJsland, want die hebben geen leger, paraat moet staan om binnen vier tot veertig dagen aanwezig te zijn.”
Er zullen ook wat vaste bases komen, zegt Ten Broeke. “Wat je ziet is eigenlijk een nieuwe militarisering van onze oostgrens. Maar die oostgrens is wat verschoven.” Momenteel ligt deze grens namelijk niet meer waar deze lag in de Koude Oorlog. “Die ligt nu eigenlijk van de Zwarte Zee tot de Oostzee. Dat is natuurlijk wel nieuw.”
Een verachtvoudiging krijg je niet zomaar voor elkaar. “We weten allemaal dat de Europese krijgsmachten onder bezuinigingen hebben geleden, en dat geldt ook voor het personeelsbeleid”, zegt Ten Broeke. “We gaan het heel snel weer opschalen: er gaat nu 5 miljard structureel naar de Nederlandse defensie. De Duitsers hebben aangekondigd dat ze in de komende vier jaar 100 miljard gaan uitgeven. Dat zijn getallen die twee jaar geleden niet voor mogelijk werden gehouden.”
Moeizame toetreding Finland en Zweden
Het machtsvertoon van de NAVO-bijeenkomst zal een uitroepteken missen als het blijft mislukken om Zweden en Finland als nieuwe leden te verwelkomen. Dat zei ook voormalig secretaris-generaal bij het militair bondgenootschap Jaap de Hoop Scheffer in het WNL-programma Sven Op 1 gisteren. Lidstaat Turkije dwarsboomt hun toetreding. Onder meer omdat vooral Zweden de Koerden en andere tegenstanders van Ankara te veel ruimte zou gunnen.
Tekst gaat verder onder de tweet.
"Het is geen drama, maar wel politiek lastig als die lidmaatschapsaanvraag van Finland en Zweden niet tot een positieve conclusie kan leiden op de top", zegt Jaap de Hoop Scheffer, oud-secretaris-generaal van de NAVO. "Maar het is wel vervelend voor de secretaris-generaal." #WNL pic.twitter.com/X7HOWiQUId
— Sven op 1 (@Sven_op_1) June 27, 2022
“Het is een heel raar conflict”, reageert Ten Broeke. “Erdogan heeft over een jaar verkiezingen en probeert zijn spierballen te laten zien. Die gebruikt simpelweg elk moment als een soort van hefboom voor binnenlands politiek gewin, maar ook om de alliantie onder druk te zetten.” Dit om te benadrukken hoezeer de NAVO de Turken nodig heeft. “Dat is helaas zo.” De politiek directeur bij HCSS spreekt van een “hele vervelende situatie” die zich wel oplost als iedereen de kalmte bewaart.
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
LEES OOK: NAVO-topman Van Weel: zorgen Turkije over toetreding Finland en Zweden serieus nemen
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meer