main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 juni 2022 — 08:21

Boerenprotesten leggen verkeer A12 plat met brandende hooibalen: ‘Versnipperde en chaotische actie’

Boeren voeren vandaag opnieuw actie en rijden wederom met trekkers over de snelweg. Langs sommige snelwegen zijn hooibalen in brand gestoken of liggen en hooibalen op de weg. Het is de tweede dag op rij dat boeren protesten voeren tegen de stikstofplannen van het kabinet.

“Er zijn her en der wat lichte brandjes langs langs de snelwegen”, zegt Arnoud Broekhuis van de ANWB bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Zoals op de A2 bij Beesd, de A7 bij Wijdewormer, de A15 bij Andelst en op de A12, waar in beide richtingen lange files staan. “Dat levert heel veel vertraging op, vooral voor het verkeer richting Den Haag.”

Het kost zeker een halfuur extra, weet Broekhuis. “Er zijn ook nog wat rijstroken dicht vanwege bluswerkzaamheden.” Hoe lang het gaat duren en of er nog elders brandjes ontstaan weet Broekhuis niet. “Maar tot op heden is de A12 het probleem.” Broekhuis raadt alle weggebruikers aan de actuele verkeersinformatie in de gaten te houden. “Dan kun je eventueel een blokkade voorkomen.”

Politie

Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond noemt de protesten van de boeren “redelijk chaotisch en gevaarlijk. De aanpak is gericht op de veiligheid en zoveel mogelijk bekeuren en daar waar het moet aanhouden”, aldus Struijs. “Het zijn versnipperde chaotische acties, dus de politie moet telkens inspelen op nieuwe situaties die soms ook heel intimiderend en bedreigend is naar burgers toe.”

De politie heeft zijn handel vol om de situatie veilig te houden en om het “normaal” te houden. “Maar daar is natuurlijk geen sprake meer van. Het zit op de rand.”

Protesten huis Van der Wal

Boeren blokkeerden gisteren ook al enkele wegen toen zij onaangekondigd een protest voerden. Een aantal verzamelde zich ook weer bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal, die zelf niet thuis was. “Dit is onacceptabel”, reageert PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken. “Weer een minister die beveiligd moet worden. Vooral haar gezin en kinderen lijden hieronder. Stop ermee.”

Kuiken benadrukt dat demonstreren mag, maar “niet op deze manier”. Want met het belemmeren van het verkeer kan ook de situatie ontstaan dat ambulances er niet langs kunnen. “Het is ook levensgevaarlijk”, sluit Kuiken af.

LEES OOK: Nieuwe boerenacties op A12, A7 en A28

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in