main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 juni 2022 — 10:27

Agressie-expert: bemiddelaar nodig tussen boeren en overheid

Agressie-expert Caroline Koetsenruijter pleit ervoor om een bemiddelaar in te schakelen om het gesprek tussen de politiek en de boeren gaande te houden. “Volgens mij moeten we er alles aan doen om proberen het gesprek te de-escaleren. Ik denk dat de partijen daar hulp bij nodig hebben”, aldus Koetsenruijter in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens haar moet “alles worden gezet op diplomatieke acties en bemiddeling”. De Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, zou die rol op zich kunnen nemen, denkt Koetsenruijter.

Volgens de agressie-expert is het debat over stikstof op dit moment gepolariseerd. “Het lijkt wel of we allemaal geforceerd worden in een voor of tegen. Je bent voor het klimaat of voor de boeren. Dat is iets wat we op dit moment ook bij andere discussies in de samenleving zien. Denk aan corona.”

Koetsenruijter vreest dat dat de samenleving “verder in de problemen brengt”. Daarom moet het gesprek op gang blijven, benadrukt ze.

Ze waarschuwt dat mensen zich niet moeten laten leiden door beeldvorming. “De harde acties zijn er, maar er zijn ook veel boeren die in een tweespan zitten en niet met tractoren langs allerlei snelwegen staan. Maar ook zij zijn bezorgd en willen van zich laten horen.”

‘Niet bemiddelen bij grensoverschrijdend gedrag’

PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken heeft haar bedenkingen bij het inschakelen van de Nationale ombudsman als bemiddelaar. “Ik denk niet dat de ombudsman iemand is die goed in dit conflict past, hoeveel respect ik ook voor hem heb”, reageert ze.

“En grensoverschrijdend gedrag is grensoverschrijdend gedrag. Dan gaan we niet lopen bemiddelen”, aldus Kuiken.


Schrijf je nu gratis in

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Boerenprotesten leggen verkeer A12 plat met brandende hooibalen: ‘Versnipperde en chaotische actie’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in