Veel verkeersdelicten pas na een jaar voor de rechter: ‘Dan neem je mensen niet serieus’
Slachtoffers van zware verkeersdelicten en hun nabestaanden moeten vaak erg lang wachten voordat hun zaak voor de rechter komt. Vaak duurt het zeker een jaar voordat de rechter zich over de zaak buigt. In Oost-Nederland zijn onlangs nog 1500 zaken geseponeerd. De reden hiervoor is dat er te weinig rechters zijn. Slachtoffers en hun nabestaanden hebben hierbij dus het nakijken.
"Dit had ook totaal niet gehoeven. Er had veel eerder aan de bel getrokken moeten worden dat de zaken zich maar opstapelden," zegt Madeleine van Toorenburg, lid van de Gedeputeerde Staten in Limburg, in Goedemorgen Nederland. "Dan neem je mensen simpelweg niet serieus."
Complexer
Toch is er meer aan de hand dan personeelstekort alleen waardoor de achterstanden specifiek bij verkeersdelicten zo erg oplopen. Het bewijs verzamelen is complexer geworden, stelt een woordvoerder tegenover Trouw. Onderzoek naar de sporen van banden was voorheen bijvoorbeeld makkelijker. Doordat auto’s van nu zijn uitgerust met veiligheidssystemen, blokkeren de wielen niet meer en raken de auto’s niet meer in de slip. Het gevolg hiervan is dat er geen bruikbare bandensporen op het asfalt te zien zijn en dus valt dat spoor als bewijsmateriaal al weg.
LEES OOK: Huisartsen zijn hoge werkdruk zat en voeren actie: ‘De zorg is veel complexer geworden’