main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 24 juni 2022 — 15:48

83.000 mensen met autisme zitten werkloos thuis: ‘Enorme waste of potential’

Alex van der Jagt heeft autisme en werkt fulltime als datamanager op de Vrije Universiteit Amsterdam. Dat terwijl veel mensen met autisme niet of in deeltijd werken, of werk doen dat onder hun niveau ligt. Doodzonde, vindt Alex. Hij is dankzij zijn baan “gegroeid in menselijk contact. Werken is heel goed voor me”, vertelt hij in Stand van Nederland: Generatie Next.

83.000 autisten in Nederland zitten op dit moment werkloos thuis. Volgens Alex komt dat mede omdat autisten worden gestigmatiseerd. “Toen ik ging solliciteren heb ik niet verteld dat ik autisme heb. Ik was bang voor het oordeel. Het is best wel heftig dat je het niet kan vertellen omdat het mogelijk beperkend zou zijn” in het vinden van een baan, vertelt hij.

‘Waste of potential’

Hoogleraar autisme Sander Begeer op de Vrije Universiteit nam Alex in dienst voor het beheer van zijn onderzoeksdata. Dat er tal van autisten niet op de arbeidsmarkt actief zijn, vindt Begeer “een enorme waste of potential. Hij wijst erop dat autisten vaak gemiddeld tot hoogopgeleid zijn. Dat ze desondanks vaker thuiszitten vindt hij “heel erg zorgelijk”.

Volgens Begeer zijn autisten voor tal van sectoren erg geschikt. “Het misverstand bestaat dat als je denkt aan de hyperfocus bij autisten, dat vaak wordt gekoppeld aan werk met data of bijvoorbeeld wiskunde. Maar het kan ook handig zijn voor mensen die werken in bijvoorbeeld de mode-industrie of met andere mensen.”

Ook volgens Alex zijn er grote voordelen aan autisten op de werkvloer. “Mensen met autisme zijn heel precies en perfectionistisch. Er zijn daarom ook bedrijven die juist op zoek zijn naar mensen met autisme, zoals Microsoft.”

Divers

Begeer benadrukt dat autisten “heel divers” zijn. Voor werkgevers is het belangrijk om autisten niet over één kam te scheren, waarschuwt hij. “Ga er bijvoorbeeld niet meteen vanuit dat ze niet meewillen op een teamuitje, want misschien vinden ze dat juist hartstikke leuk. Alex is de dj bij onze afdelingsuitjes.”

Het kan ook zijn “dat iemand met autisme zegt: ik ben sterk overprikkeld, dus ik vind het fijn om met een zonnebril op te lopen of met een petje op. Dan weet je dat dat niet komt omdat het een fashionstatement is, maar iemand het gewoon prettig vindt”, besluit hij.

Het piept en kraakt op de arbeidsmarkt en volgens experts is het einde van de problemen nog lang niet in zicht. Moet generatie next langer, harder en meer gaan werken om onze hoge levensstandaard te kunnen behouden? Millennial Jill Bleiksloot zocht het uit voor Stand van Nederland: Generatie Next.

Deze en eerdere afleveringen zie je hier, op NPO Start.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer