main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 juni 2022 — 11:23

Politie deelt honderden boetes uit aan boeren: ‘Als ze echt hadden ingegrepen vreesde ik een veldslag’

De politie heeft rond het boerenprotest gisteren enkele honderden boetes uitgedeeld. “Als ze echt hadden ingegrepen, en dat houdt dus in dat je nog meer aanhoudingen had gedaan en de trekkers in beslag neemt, vrees ik dat we een veldslag hadden gehad”, zegt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, erover in Goedemorgen Nederland. “Daar zou je het leger voor moeten laten komen, en dan kom je in een hele andere situatie. Dus met alle mogelijkheden die er zijn denk ik dat de politie hele wijze keuzes heeft gemaakt.”

Vele boeren gingen op verschillende plekken in het land de snelweg op met tractoren en overtraden daarmee de regels. De organisatie van het protest in Stroe had juist opgeroepen de rijkswegen te mijden. “Het was een hele complexe dag voor politiemensen. Ze hebben moeilijke keuzes moeten maken, maar ze hebben uiteindelijk gekozen voor de veiligheid van de burgers en de goedwillende boeren”, zegt Struijs.

De politie heeft voorafgaand al aangegeven niet opgewassen te zijn tegen de omvang van het protest. Dit komt vooral door het materieel van de boeren: trekkers. Dat betekent niet dat ze helemaal machteloos staan, zegt Struijs. “Maar de politiemensen die ik gesproken heb dachten wel: o jee, als dit maar goed gaat.”

‘Er was bij sommige boeren een hele agressieve sfeer’

Onder meer op de A1 kregen boeren die op tractoren reden een boete uitgedeeld. Toen ze na afloop van het boerenprotest in Stroe de weg weer op gingen om huiswaarts te gaan, reden ze naast elkaar op de snelweg en zorgden daardoor voor gevaarlijke situaties. “Er waren boeren die vrij rustig waren, maar er was bij sommige boeren ook echt een hele agressieve sfeer”, zegt de Politiebond-voorzitter. “Niet alleen naar politiemensen, maar ook naar andere weggebruikers. Dus het was alle zeilen bij om het toch nog een beetje ordentelijk te laten verlopen.”

Omdat het slechts gaat om enkele honderden boetes op duizenden boeren heerst onder sommige mensen het idee dat je als je maar met een trekker de weg op gaat, je veel meer kunt maken. Struijs snapt die gevoelens. “Maar gelukkig heeft niet iedereen een trekker. Het is zo’n zwaar middel, en om dat in beslag te nemen en van de Rijksweg te halen, zeker als er honderden rijden, dat is onmogelijk.”

In onderlinge communicatie riepen boeren elkaar woensdag op de kentekens van hun tractor te verwijderen, mogelijk om een boete voor het rijden op de snelweg te voorkomen. De politie stelde woensdag ook achteraf te kunnen handhaven, bijvoorbeeld door camerabeelden na te trekken. Het is nog niet verplicht voor trekkers om kentekens te voeren. De regel om dit wel te doen ging weliswaar met ingang van 1 januari in, maar tot 1 juli geldt een coulanceperiode om de regel daadwerkelijk in te voeren.

LEES OOK: Gemeente Barneveld: kom niet meer naar Stroe, verkeer staat vast

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven…

Lees meer

Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de ‘coronapil’ Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en…

Lees meer

Tekorten dreigen maar grondwatergebruik in Nederland blijft stijgen

Ondanks waarschuwingen van overheden en waterbedrijven om water te sparen, pompt Nederland nog ieder jaar meer water op. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. In…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in