Ontsnapte tbs’ers nog altijd op vrije voeten: ‘Behoorlijk gevaarlijk’
De zoektocht naar de twee tbs'ers die dinsdag uit de tbs-kliniek van de Pompestichting in Nijmegen ontsnapten duurt nog altijd voort. Het gaat om de 24-jarige Luciano Dijkman en de 27-jarige Sherwin Benshomin Windster. Het Openbaar Ministerie maakte deze namen woensdag bekend. "Deze mensen dienen achter slot en grendel te zitten", zegt officier van justitie van het Landelijk Parket, Jirko Patist.
Dijkman is in 2021 veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs voor een gewelddadige overval. Windster kreeg in 2019 5,5 jaar cel en tbs voor afpersing en een gewapende overval waarbij een van de slachtoffers om het leven is gekomen. Het gaat om beruchte criminelen: in 2017 prijkte de naam van Dijkman, als jongste crimineel ooit, al op de Nationale Opsporingslijst, zo schrijft De Telegraaf.
Ook is hij al vaker ontsnapt. Zo onttrok hij zich eind 2015 aan toezicht toen hij met verlof was tijdens zijn verblijf in een justitiële jeugdinrichting in Lelystad.
'Behoorlijk gevaarlijk'
Dat de twee op vrije voeten zijn is volgens Patist "behoorlijk" gevaarlijk. "Hoewel we dat niet direct kunnen inschatten", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Maar het is natuurlijk niet voor niets dat de rechter een tbs heeft uitgesproken, dat er psychische problematiek is waarvoor ze behandeld moeten worden en met dwang moeten worden behandeld."
Onbekenden hebben met een slijptol een gat gemaakt in de omheining van de Pompekliniek. Windster en Dijkman zijn vervolgens in een witte Volkswagen Golf met zonnedak gevlucht. Dat klinkt misschien kinderlijk eenvoudig, maar over de beveiliging van de kliniek kan Patist weinig zeggen. "De Pompekliniek is natuurlijk verantwoordelijk voor hoe de mensen daar precies gedetineerd zitten." Patist verwijst hiervoor naar het onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid. "De toekomst zal uitwijzen hoe dit zo kon gebeuren."
Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) heeft een brief geschreven aan de Tweede Kamer dat de inspectie bij diens onderzoek ook de aanbevelingen zal meenemen uit eerdere interne rapporten naar ontvluchtingen in 2017 en 2019. Volgens de minister heeft de Pompestichting de slachtoffers van de delicten waarvoor de ontsnapte mannen waren veroordeeld, geïnformeerd. Er is een opsporingsbericht uitgegaan waarin de politie foto's van de twee mannen heeft gedeeld. Het is gebruikelijk dat de inspectie ontsnappingen onderzoekt.
Ontsnappen is niet strafbaar in Nederland, maar dat betekent niet dat er geen sancties volgen als de mannen gevonden worden, zo legt Patist uit. "Het hek doorknippen is vernieling, dat is een misdrijf. Als er nog andere misdrijven gepleegd zijn kunnen ze daar natuurlijk voor vervolgd worden."
Signalement
Beide mannen hebben een normaal postuur. Windster is 1.74 meter lang, heeft twee gouden tanden en een tatoeage op zijn borst. Tijdens de ontsnapping droeg hij een bruin trainingspak. Dijkman is 1.83 meter lang en droeg een donkerblauw trainingspak. "Omdat we niet helemaal kunnen inschatten hoe gevaarlijk ze zijn, gaan we er van uit dat ze gevaarlijk kúnnen zijn", zegt Patist. "Dus mensen die hen zien moeten vooral niet zelf gaan acteren, maar toch vooral de politie bellen en heel duidelijk aangeven hoe ze eruit zien, waar ze op dat moment precies zijn zodat de politie direct kan acteren."
Als mensen de mannen zien, kunnen ze de politie bereiken op de gratis opsporingstiplijn 0800-6070.
LEES OOK: OM eist 12 jaar cel en tbs tegen zedenverdachte ‘Mr. Dark’