Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

BBB en JA21 presenteren alternatief stikstofplan: ‘Natura-2000 gebieden moeten gehalveerd worden’

Redactie

Houdt het kabinet voet bij stuk, of worden de stikstofplannen toch aangepast? Met het massale boerenprotest van gisteren nog vers in het geheugen, debatteert de Tweede Kamer vandaag over het beleid. Als het aan de BoerBurgerBeweging (BBB) en JA21 ligt gaat het hele plan op de schop. Zij presenteren een alternatief waarin staat dat zij onder meer het aantal Natura-2000 gebieden willen halveren. "Die 360 Natura-gebieden zijn er eigenlijk te veel voor zo'n klein landje als Nederland", legt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans uit in Goedemorgen Nederland.

"Er zitten dertig gebieden bij die kleiner zijn dan tien voetbalvelden. Daar gaan heel veel probleem vanuit, omdat dat kleine gebieden zijn waar die stikstof neerdaalt", vervolgt Eerdmans. "Dus dat is in de normstelling een probleem. Als je daar iets soepeler mee omgaat en die gebieden niet uitroeit, maar zegt: die kunnen we makkelijker en beter administreren."

'Probleem op papier'

Want, volgens Eerdmans, is het stikstofprobleem "een probleem op papier". "We worden door Brussel om de oren geslagen, en zeker door ons eigen kabinet met de wet in handen."

BBB en JA21 staan beide op flinke winst in de peilingen en slaan nu voor het eerst de handen ineen. Naast het halveren van de Natura-2000 gebieden willen BBB en JA21 van stikstofreductie een verdienmodel maken. Dit door boeren stikstofruimte die ze besparen te laten verkopen of verleasen. Door het reduceren van stikstof te belonen, wordt het bedrijfsleven volgens de twee "uitgedaagd om zoveel mogelijk te reduceren".

Europees gebonden

Carola Schouten heeft als minister van Landbouw al eerder geprobeerd Natura-2000 gebieden te schrappen, maar tevergeefs. Probleem is dat Nederland volgens Europese afspraken verplicht is de natuur in de door Nederland zelf aangedragen 162 Natura-2000 gebieden te beschermen. In 2001 is namelijk Europees afgesproken dat de bescherming van de natuur een Europese aangelegenheid is. Nederland kan daardoor niet zomaar besluiten de helft weg te doen.

Volgens Eerdmans hoeft echter enkel de Nederlandse wetgeving aangepast te worden, niet de Europese. "Dat is de kern van ons plan", zegt Eerdmans. In de Nederlandse wetgeving zitten "veel te strikte normen". "Te scherp gesteld, waardoor over 10 jaar 70 procent van die bedrijven moet voldoen aan de stikstofnorm. Dat gaan we niet redden, tenzij je de hele boel uitkoopt. Dat moeten we niet doen."

Volgens Eerdmans moet het kabinet "nog een keer naar Brussel gaan" en zeggen: "Dit is voor ons onwerkbaar. Wij zitten op een heel klein plekje en hebben te maken met kleine Natura-gebieden."

LEES OOK: Geert Wilders (PVV): Als coalitie stikstofbeleid doorzet hebben we een kabinetscrisis


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau