main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 juni 2022 — 10:11

Geert Wilders (PVV): Als coalitie stikstofbeleid doorzet hebben we een kabinetscrisis

PVV-leider Geert Wilders is aanwezig bij het boerenprotest tegen de stikstofplannen in Stroe om de agrariërs een “hart onder de riem te steken”. Zo heeft hij onder meer gesproken met de eigenaren van het terrein waar de boeren zich vandaag verzamelen, een melkveehouder. “Het goede nieuws is dat ik ze heb verteld dat dat dit plan niet doorgaat”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Want of de coalitie zet het door en dan is er geen kiezer meer die op het CDA en de VVD stemt en dan hebben we een kabinetscrisis, of ze passen de plannen gigantisch aan.”

Volgens Wilders “is er geen stikstofprobleem” en moeten boeren gewoon kunnen blijven boeren. “Ze worden helemaal kapotgemaakt door al die rare stikstofregels die echt totaal geen hout snijden”, zegt hij.

“En als je er wel in gelooft: pas dan op zijn minst die Natura 2000-gebieden aan. Halveer ze, pas de normen aan, hoe dan ook: zorg dat de boeren gewoon hun werk kunnen doen. Dat is ontzettend belangrijk voor iedereen”, vervolgt de PVV-leider.

‘Wilders komt nooit bij commissiedebatten over landbouw opdagen’

“Wat niet helpt is populisten zoals Wilders die bij alle boerenprotesten voorop staan, maar eigenlijk niet of nauwelijks bij commissiedebatten over de landbouw komen”, reageert CDA-Tweede Kamerlid Derk Boswijk, te gast in de studio van Goedemorgen Nederland. “Dus bij alle argumenten die hij nu de ether in spuwt, denk ik: kom eens naar een commissiedebat, dan kan ik dat bij de enkels afzagen.

De CDA’er noemt het “super frustrerend” om hiertegen te vechten. “Ik hoop dat de boeren dat ook zien: je roept het allemaal wel, maar als het zo makkelijk is, waarom gebeurt het dan niet, of waarom doe je zelf geen voorstellen die juridisch houdbaar zijn?”

Ook politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther geeft aan dat als je het probleem ontkent, zoals Wilders doet, het “heel ingewikkeld wordt” om daar iets tegenover te zetten. Maar als het gaat om de kabinetscrisis, is die volgens De Winther niet uit te sluiten. “Als de CDA en de VVD hier met de Provinciale Statenverkiezingen de electorale prijs voor gaan betalen, zal dat met de Eerste Kamerverkiezingen leiden tot een minder groot VVD en CDA in de Senaat. Dat is voor de politieke verhoudingen erg ingewikkeld, misschien wel onmogelijk.”

Boswijk vreest zelf niet voor een kabinetscrisis vanwege het stikstofbeleid. “Maar ik zal niet ontkennen dat het electoraal natuurlijk een buitengewoon ingewikkelde boodschap is”, zegt hij. Het CDA staat immers van oudsher bekend als ‘boerenpartij’.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Drukte op de weg door boerenprotest: ‘Tractoren leveren veel hinder op’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer