main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 juni 2022 — 10:11

Geert Wilders (PVV): Als coalitie stikstofbeleid doorzet hebben we een kabinetscrisis

PVV-leider Geert Wilders is aanwezig bij het boerenprotest tegen de stikstofplannen in Stroe om de agrariërs een “hart onder de riem te steken”. Zo heeft hij onder meer gesproken met de eigenaren van het terrein waar de boeren zich vandaag verzamelen, een melkveehouder. “Het goede nieuws is dat ik ze heb verteld dat dat dit plan niet doorgaat”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Want of de coalitie zet het door en dan is er geen kiezer meer die op het CDA en de VVD stemt en dan hebben we een kabinetscrisis, of ze passen de plannen gigantisch aan.”

Volgens Wilders “is er geen stikstofprobleem” en moeten boeren gewoon kunnen blijven boeren. “Ze worden helemaal kapotgemaakt door al die rare stikstofregels die echt totaal geen hout snijden”, zegt hij.

“En als je er wel in gelooft: pas dan op zijn minst die Natura 2000-gebieden aan. Halveer ze, pas de normen aan, hoe dan ook: zorg dat de boeren gewoon hun werk kunnen doen. Dat is ontzettend belangrijk voor iedereen”, vervolgt de PVV-leider.

‘Wilders komt nooit bij commissiedebatten over landbouw opdagen’

“Wat niet helpt is populisten zoals Wilders die bij alle boerenprotesten voorop staan, maar eigenlijk niet of nauwelijks bij commissiedebatten over de landbouw komen”, reageert CDA-Tweede Kamerlid Derk Boswijk, te gast in de studio van Goedemorgen Nederland. “Dus bij alle argumenten die hij nu de ether in spuwt, denk ik: kom eens naar een commissiedebat, dan kan ik dat bij de enkels afzagen.

De CDA’er noemt het “super frustrerend” om hiertegen te vechten. “Ik hoop dat de boeren dat ook zien: je roept het allemaal wel, maar als het zo makkelijk is, waarom gebeurt het dan niet, of waarom doe je zelf geen voorstellen die juridisch houdbaar zijn?”

Ook politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther geeft aan dat als je het probleem ontkent, zoals Wilders doet, het “heel ingewikkeld wordt” om daar iets tegenover te zetten. Maar als het gaat om de kabinetscrisis, is die volgens De Winther niet uit te sluiten. “Als de CDA en de VVD hier met de Provinciale Statenverkiezingen de electorale prijs voor gaan betalen, zal dat met de Eerste Kamerverkiezingen leiden tot een minder groot VVD en CDA in de Senaat. Dat is voor de politieke verhoudingen erg ingewikkeld, misschien wel onmogelijk.”

Boswijk vreest zelf niet voor een kabinetscrisis vanwege het stikstofbeleid. “Maar ik zal niet ontkennen dat het electoraal natuurlijk een buitengewoon ingewikkelde boodschap is”, zegt hij. Het CDA staat immers van oudsher bekend als ‘boerenpartij’.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Drukte op de weg door boerenprotest: ‘Tractoren leveren veel hinder op’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met:

  • Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Hoogleraar Sport en Techt Marjan Olfers
  • Onderzoeksjournalist van WNL Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.

Luister nu naar de podcast!

Elke vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp

Te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Kabinet onderzoekt ‘Vliegende Brigade’ voor opruimen drugsafval

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of het mogelijk is een speciale ‘vliegende brigade’ op te richten om boeren en tuinders te helpen bij…

Lees meer

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is…

Lees meer

Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündoğan uit fractie zetten

Het gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen…

Lees meer

OM verdenkt tieners van doodslag in vereniging Haagse snackbarbaas

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tieners die eerder zijn opgepakt voor het doodsteken van een Haagse snackbareigenaar van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging….

Lees meer

Rode Kruis en Islamitische Stichting Nederland ontvangen ruim 3 miljoen euro aan donaties voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en…

Lees meer

EU-experts: Russische nepnieuwscampagne lijkt op aanloop invasie

Rusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen,…

Lees meer

Erdogan kondigt noodtoestand af, dodental Turkije en Syrië boven de 5000

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag….

Lees meer

ACM doet onderzoek bij Vattenfall, Eneco en Essent naar administratie prijsplafond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder…

Lees meer

Renske Leijten: nieuwe toeslagenbelofte regering heel ernstig

De belofte van staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…

Lees meer