main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 23 juni 2022 — 14:47

Arbeidsmarktprofessor: Als we nu niets doen, kan personeelstekort dertig jaar duren

Het kan wel dertig jaar duren voordat het gigantische personeelstekort zichzelf oplost. Dat zegt arbeidsmarktprofessor Irmgard Borghouts in Stand van Nederland: Generatie Next. Daarom is er volgens haar “een plan zo groot als de deltawerken” nodig om dit op te lossen. “We moeten aan verschillende knoppen draaien.”

De arbeidsmarkt is krapper dan ooit, maar dat dit zou gebeuren is geen verrassing, zegt Borghouts. “We weten over de vergrijzing en ontgroening. Voor de pandemie waren er al tekorten, en we hebben nu zo’n record aan vacatures: 133 op 100 werkzoekenden.” Daarmee refereert de arbeidsmarktprofessor aan cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het eerste kwartaal van 2022. “En dat is een heel groot probleem, omdat het iedereen in de samenleving raakt.” Zo is nu al te merken dat de NS niet rijdt en vluchten op Schiphol worden geannuleerd. Dat is vervelend, maar het tekort kan zich uitbreiden naar cruciale sectoren, zoals de zorg.

Gratis kinderopvang?

Dat millennials liefhebber zijn in deeltijdwerken lost het probleem zeker ook niet op. Als er nagedacht wordt over oplossingen, wordt gratis kinderopvang dan ook vaak geopperd. Dat zou jonge ouders kunnen ontlasten. “Maar aan de andere kant zijn er in de kinderopvang ook grote tekorten, dus daar heb je ook weer personeel voor nodig”, zegt Borghouts . “En zullen millennials daar ook echt voor kiezen, of verdwijnt er dan een oppasdag van opa of oma?”

Wel valt er volgens Borghouts te denken aan robotisering en automatisering. Bedrijven moeten goed kijken naar hun werkproces. “Hoe kun je dingen alles organiseren? Ook passend bij de mensen, wat zij kunnen en willen en op wat voor manier mensen willen doorgroeien binnen de organisaties.”

Uiteraard is loon erg belangrijk. “Er zijn ook ideeën als voltijdsbeloningen”, zegt Borghouts erover. “Maar het is vooral zaak dat je mensen binnen je bedrijf en organisatie houdt, en dan gaat het veel meer om goed werkgeverschap.”

Ook ouderen kunnen weer aan het werk

Verder moet er niet alléén naar de millennials gekeken worden als het gaat om het invullen van de openstaande vacatures. “Er zijn ook veel ouderen die op dit moment niet werken, en dat wel zouden willen.” Om gepensioneerden aan het werk te houden moeten werkgevers het aantrekkelijk maken voor hen te werken, legt ze uit. “Er zijn ouderen die wat willen doen, maar niet in het tempo of in de frequentie dan ze gewend zijn.” Bovendien moet het ook financieel wat opleveren: voor veel ouderen is het nu rendabeler om een pensioen te ontvangen dan om te werken.

In Nederland vallen bovendien 1,1 miljoen mensen onder het zogenoemde ‘onbenut arbeidspotentieel’. “Daar ligt een kans om deze mensen aan het werk te helpen.”

En dan is er nog een beladen oplossing: arbeidsmigratie. “Dat horen we ook vaker”, zegt Borghouts . “Maar dat ligt politiek gevoelig.” Bovendien werkt dat een ander bestaand probleem in de hand: het woningtekort. “En kunnen we deze mensen wel fatsoenlijk werk aanbieden?”

Het piept en kraakt op de arbeidsmarkt en volgens experts is het einde van de problemen nog lang niet in zicht. Moet generatie next langer, harder en meer gaan werken om onze hoge levensstandaard te kunnen behouden? Millennial Jill Bleiksloot zocht het uit voor Stand van Nederland: Generatie Next.

Kijk donderdag om 21.05 naar deze aflevering op NPO 2. Oude afleveringen zie je hier, op NPO Start.

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Stand van Nederland: Generatie Next

Welke gevolgen hebben de extreem gestegen bouwkosten voor millennials die net een huis hebben gekocht of op zoek zijn naar een huis? Presentatrice en millennial Jill Bleiksloot heeft na tweeënhalf jaar zoeken eindelijk haar droomhuis kunnen kopen. Welke invloed hebben de stijgende bouwprijzen op haar koopcontract? En wat betekent de gestegen rente voor de jonge generatie op de woningmarkt? Jill Bleiksloot zocht het uit.

Donderdag om 21:05

Terugkijken: De Bodyguard

De kandidaten zien zich opgesloten in een donkere kamer in een verlaten loods tezamen met een man die ze irritant lastigvalt. Alleen als ze via een porto helder kunnen communiceren met hun partner kunnen ze bevrijd worden. Dat betekent wel dat ze, zoals geleerd, zichzelf moeten afschermen van de vervelende man. Een tweede opdracht speelt zich af op een boot.

De kandidaten moeten een belangrijke Amerikaanse CEO beveiligen tijdens een tocht door de grachten. Maar wat als hij ineens van de boot wil en de schipper nergens kan aanmeren? Welmoed Sijtsma volgt en ondersteunt de kandidaten in alle opdrachten.

Kijk deze aflevering van De Bodyguard nu terug!

Woensdag vanaf 20.25 uur
Van der Burg: 1700 extra plekken minderjarige asielzoekers nodig

Voor 1 januari zijn er 1700 extra opvangplekken nodig voor minderjarige vreemdelingen (amv), schrijft staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) aan gemeenten. Als dat niet…

Lees meer

NS vreest meer verschraling dienstregeling door personeelstekort

De Nederlandse Spoorwegen zijn bang dat de dienstregeling nog verder afgeschaald wordt als er niet op tijd extra personeel gevonden wordt, bevestigt de NS na…

Lees meer

Dode gevonden in Amsterdams centrum, politie gaat uit van misdrijf

De politie heeft in het centrum van Amsterdam een lichaam gevonden van een persoon die door een misdrijf om het leven is gekomen. Vermoedelijk gaat…

Lees meer

Kaag denkt niet direct aan bezuinigen om prijsplafond te betalen

Minister Sigrid Kaag (Financiën) denkt niet in de eerste plaats aan bezuinigingen als oplossing voor het in potentie gigantische gat in de begroting dat het…

Lees meer

Mallorcaverdachte heeft spijt van video en uitdelen eerste klap

De 20-jarige Lars van den H. uit Hilversum heeft spijt van het uitdelen van een van de eerste klappen tijdens de gewelddadige uitgaansnacht op Mallorca…

Lees meer

Man woest dat hij nummertje moet trekken in apotheek: rijdt met auto pui aan gort

Een patiënt die donderdag zijn medicijnen kwam ophalen bij een apotheek in Culemborg werd zo boos toen hij een nummertje moest trekken, dat hij zijn…

Lees meer

Schiphol komt met toeslag van 2,50 euro per uur voor beveiligers

Schiphol geeft beveiligers nog eens een toeslag van 2,50 euro per uur om de personeelstekorten op de luchthaven tegen te gaan. De nieuwe toeslag komt…

Lees meer

Tarieven netbeheerders vallen buiten prijsplafond: kosten stijgen gemiddeld met 120 euro

Huishoudens zijn volgend jaar gemiddeld bijna 120 euro extra kwijt aan tarieven voor netbeheerders. Ook bedrijven die veel energie verbruiken moeten straks veel meer gaan…

Lees meer

Poetin wil massale uittocht tegengaan door meer Russen vrij te stellen

De Russische president Vladimir Poetin heeft, vanwege de paniek onder jonge mannen in Rusland door de gedeeltelijke mobilisatie voor de oorlog in Oekraïne, meer groepen…

Lees meer

Gemeenten regelen tijdelijke opvanglocaties voor vluchtelingen

Op verschillende locaties in het land worden op korte termijn tijdelijke opvanglocaties ingericht om de druk op Ter Apel en de reguliere asielzoekerscentra verder te…

Lees meer

Tijgermug in september drie keer aangetroffen in Amsterdam

De tijgermug is in september drie keer gevonden in Amsterdam, zo komt naar voren uit de gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het…

Lees meer

Gert-Jan Segers sprak ook buiten ChristenUnie met kandidaat-landbouwministers

In de zoektocht naar een nieuwe minister van Landbouw, heeft Gert-Jan Segers ook gepraat met kandidaten van buiten de ChristenUnie. Er was in de zoektocht…

Lees meer

OM verwijt Mallorcaverdachte meineed, verdachte aangehouden

Het Openbaar Ministerie verwijt Martijn T., een van de verdachten in de Mallorcazaak, meineed. T. is op de derde zittingsdag in de rechtbank aangehouden. Martijn…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier